Сноудън вече може да напусне "Шереметиево"

Федералната имиграционна служба на Русия ще разгледа документите му за политическо убежище

Федералната имиграционна служба е предоставила на Едуард Сноудън справка, която му позволява да напусне транзитната зона "Шереметиево" с разрешение на граничната служба.

Бившият сътрудник на американските служби за сигурност Едуард Сноудън направи публична информацията за следенето на  телефонните разговори и електронната поща на чуждестранни граждани пребиваващи на територията на САЩ. Наложи му се да избяга от Щатите и от 23 юни прибивава в Москва. От тогава Сноудън се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево", която не може да напусне, защото неговият американски паспорт е анулиран.

Миналата седмица той обяви, че иска да получи политическо убежище в Русия и помоли за помощ. Днес стана известно, че Федералната имиграционна служба е получила неговата молба и ще я разгледа в установените срокове.

На 8 юли вестник "Комерсант" публикува статия, в която твърди, позовавайки са на източник, близък до Държавния департамент, че президентът Барак Обама може да отмени планираната си за началото на септември визита в Москва и Санкт Петербург, ако по това време Сноудън все още се намира в Русия. По-късно посланик Майкъл Макфол отрече тази информация.