И Путин не занел каква ще е съдбата на Сноудън

Бившият агент на ЦРУ все още е "заклещен" в "Шереметиево"

 "Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън ще напусне Русия, когато има такава възможност, но засега ситуацията около него остава неясна". Това каза Владимир Путин, предаде РИА Новости.
"Всичко е в едно такова състояние, но когато получи възможност да замине някъде, то той ще го направи", заяви Путин в разговор със студенти. "Условията за предоставяне на политическо убежище са му известни, съдейки по последните изказвания, той май променя позицията си, окончателно ситуацията не се е прояснила", допълва руският президент.

"Федералната миграционна служба на Русия (ФМС) все още не е получила молбата на бившия служител в ЦРУ Едуард Сноудън за предоставяне на политическо убежище", съобщи по-рано говорителят на ведомството Залина Корнилова, цитирана от РИА Новости.
В петък на среща с правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" Сноудън изрази желанието си да поиска политическо убежище в Русия, като при това посочи, че ще изпълнява всички необходими условия, включително да не нанася щети на САЩ. По данни на правозащитници, присъствали на срещата, той вече е подал съответната молба до руските власти. За въпросите относно предоставянето на политическо убежище в Русия отговаря Федералната миграционна служба. "Никакви документи от Едуард Сноудън не са постъпили във ФМС", отбеляза Корнилова.
Сноудън, който разкри подробности около дейността на американските спецслужби по събирането на информация за чужденци и собствени граждани, избяга от САЩ на 23 юни. Дълго време не се знаеше къде е бившият агент. После той се озова в Москва и оттогава той се намира в транзитната зона на "Шереметиево". Сноудън трескаво  търси държава, която да му предостави убежище.