Коалиционната политика изисква компромиси, призна Орешарски

Пред The Wall Street Journal премиерът е обявил, че няма да си подава оставката

Българският премиер Пламен Орешарски възнамерява да остане на поста си въпреки продължаващите протести в България. Той заяви в интервю за вестник The Wall Street Journal,че протестите може да продължат неопределено време, "докато са мирни и лишени от провокации", а полицията е инструктирана да не се намесва.

Пред американското издание Орешарски признава, че страната но има тъмна история на корумпираност и оплетеност бизнес интееси и политика. Премиерът обаче подчертава че никой не може да реши този проблем за една нощ. Пламен Орешарски споделя още, че е очаквал, че работата на като премиер няма да е лесна, но реалността се е оказала "по-заплетена".

The Wall Street Journal припомня, че кабинетът "Орешарски"има 120 от общо 240 места в парламента и се нуждае от мълчаливата подкрепа на ултранационалистите, за да оцелее.

"Подобни коалиционни отношения водят до неприятни компромиси, които именно предизвикаха до протестите", заявява по този повод министър-председателят.

"Що се отнася до назначенията, аз също имах възражения", казва Орешарски, като обяснява, че политиката в парламента изисква компромиси към партньорите.
"Понякога обаче легендите взимат връх над реалността", смята той. „Назначенията по никакъв начин не се различават от тези в предишните правителства. Много от тези хора са заемали същите позиции в предишни правителства и тогава никой не е протестирал, посочва Пламен Орешарски.

Българският премиер казва, че остава ангажиран с демократичните принципи, с членството на страната в ЕС и с прозападната политика.

Тъй като България на практика купува всичкия си петрол, газ и ядрено гориво от Русия, Орешарски уверява, че се опитва да ускори построяването на газовия интерконектор към Гърция, Това ще позволи на България да намали зависимостта си от традиционните си партньори.