БСП не бива да се вкопчва във властта на всяка цена, смята Румен Петков

Според него политическия диалог е закъснял

"Безкрайно много закъсня политическият диалог", каза за Румен Петков от БСП по повод сблъсъците между протестиращите срещу правителството и полицията снощи.  "БСП, като партия мандатоносител, беше длъжна да инициира този диалог и да постигне този диалог. На един етап с цел успокояване на обществото трябваше много ясно, като една от целите на диалога да се фиксира постигането на дата за извънредни парламентарни избори, предшествани от пакет от законодателни действия и стъпки на изпълнителната власт в социалната сфера, в икономическата политика и в сферата на сигурността, защото проблемите започнаха основно от там. От едно от нищо не продиктувано решение за промяна на Закона за ДАНС, последвано от порои от кадрови грешки”, посочи той пред агенция "Фокус"
"Във всички случаи трябва да е ясно, че президентът се провали като глава, като обединител на нацията, заемайки страна, давайки квалификации и проявявайки една удивителна неспособност в тежките, кризисни за държавата моменти да бъде активния фактор за постигане на диалог”, обясни Петков.
"При закъсняването на диалога, ние днес трябва да сме много ясни и категорични в стремежа си да запазим гражданския мир, защото Социалистическата партия се отличава с това, че в тежки момент и винаги е показвала, че властта не е самоцел, че на първо място е гражданският мир и гражданското спокойствие - нещо, което успяхме да съхраним 1989 г., 1997 г. Не бива сега, 2013 година, да се вкопчваме във властта на всяка цена. Ние трябва да покажем, че за нас ценностите, моралът, спокойствието и сигурността на гражданите са неделима част от виждането ни за управлението на страната”, каза още Румен Петков.