ЕС обяви военното крило на "Хизбула" за терористично

Основният мотив за решението е атентатът в Сарафово

Европейският съюз  включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористичните организации. Основен мотив  е атентатът в Бургаското летище Сарфово от миналата година, при който загинаха 5-ма израелски туристи, български шофъор на автобус и атентаторът. За кървавото събитие  Израел обвини "Хизбула", въпреки че ливанската организация отрече някой от извършителите да е свързан с нея.

До решението на външните министри на ЕС се стигна след като в петък българският вътрешен министър Цветлин Йовчев потвърди, че има достатъчно доказателства за съпричастието на ливанската организация към терористичния акт.
"Това, което е събрано, е достатъчно да кажем, че има ясни следи, които сочат, че Хизбула стои зад атентата на летище Бургас. За да можем да говорим от процесуална точка за доказателства, трябва да бъдат извършени съответните действия, да бъдат направени експертизи, разпити, а това по обективни причини няма как да се случи", заяви Йовчев.

Припомняме, че редица европейски страни бяха скептични за включването на "Хизбула" към черния списък с терористичните организации. Те се опасяваха, че подобно действие би предизвикало нестабилност в Ливан, тъй като "Хизбула"  е  една от водещите политически сили в страната. Особено скептична беше Франция, която има военни част в региона.
Постепенно, обаче, държавите започнаха да изострят позициите си. Германия, която първоначално не беше за включването на "Хизбула" в черния списък настоятелно заяви, че военното крило на организацията трябва да попадне в него.

Малко преди заседанието на Външните министри на страните от ЕС британският външен министър Уилям Хейг подчерта, че подобна мярка няма да дестабилизира Ливан и Близкия изток, но ще покаже, че Европа е единна и силна срещу тероризма:

Измина една година от ужасния бомбен атентат в България и ние смятаме, че е много важно, когато има терористичен акт на европейска територия, Европейският съюз да дава твърд и ясен отговор. Включването на военното крило на "Хизбула" в списъка ще ни помогне да работим заедно срещу бъдещи терористични атаки и ще изпрати много ясен сигнал на тези, които ги планират. Предава изказването на  британския дипломат номер едно БНР.

Външния министър на председателстващата Евросъюза Литва Линас Линкевичюс
пък заяви:
Смятам, че трябва да назовем имена, защото идва време да се каже истината. За това, което направи военното крило на "Хизбула" в региона и другаде, наистина трябва да има европейска реакция. Не смятам, че тя ще навреди на отношенията ни с Ливан. Трябва да създадем някои правила в диалога си и тези правила да се спазват, смята още литовският външен министър.

Припомняме, че от страните членки на Европейския съюз единствено Холандия е обявила и двете крила на "Хизбула” – политическото и военното, за терористични.
В този смисъл включването само на терористичното крило на организацията в черния списък с терористичните организации на ЕС, може да се счита за вид компромис. Доколко успешен остава да видим.