Дипломати обсъждат включването на "Хизбула" в черния списък

Основният аргумент остава атентатът в Сарафово

Днес посланиците на страните от Европейския съюз в Брюксел ще обсъдят въпроса за включването на военното крило на ливанската шиитска група "Хизбулла" в европейския списък с терористичните групировки.
Срещата се провежда в първата годишнина от атентата срещу автобус с израелски туристи на бургаското летище "Сарафово". Този терористичен акт е и основният аргумент ливанската групировка да бъде включена в черния списък на ЕС. Израел обвинява "Хизбула" за взрива, но групата отрича участието си.

Част от страните членки на ЕС са скептични за включването на "Хизбула" в списъка на терористичните организации. Причината е, че организацията има силни позиции в политическия живот на Ливан и подобо действие може да доведе до нетабилност в старната. В региона са разположени и много френски военни, което кара Франция да се опасява от нападения срещу тях. Единствената държава в ЕС, която е обявила "Хизбула" за изцяло терористична организация е Холандия.

Въпросът за включването и на двете крила на ливанското движение - военното и политическото в спъсъка с в черния терористичните организациище ще бъде поставен за обсъждане и на 22 юли, когато ще се проведе среща на външните министри на Европейския съюз.