Учителите заплашват със стачка

Преподавателите дадоха срок до края на август на правителството да обърне внимание на образованието

Учителите ще започнат стачка, ако до септември кабинетът "Орешарски" не покаже, че образованието е приоритет за правителството.

Това се казва в открито писмо на синдикалистите и българските учители, които настояват за спешни промени в училищата и детските градини.

Те искат доказателство, че промените в образователната система са сред основните задачи на правителството. Учителите очакват допълнителни 10 млн. лв., които да се насочат към дофинансиране на малките училища, и преминаване към втора категория труд. Друго тяхно искане е намаляването на броя на учениците в паралелка и броят на децата в група като оптималният вариант е 16 - 26 човека.

В писмото се настоява още за директорски мандати и заплати, които не зависят от делегираните бюджети.

От своя страна правителството обяви мерки срещу съкращенията на учители. Министърът на образованието Анелия Клисарова обясни днес, че минималният брой ученици за маломерните паралелки ще бъде редуциран от 18 на 12. Все пак тя предупреди, че желаните промени няма да бъдат възможни за следващата учебна година.

Със сигурност задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще отпадне. Ще има и дисциплинарни наказания за отпадналите произведения на Ботев, Вазов и Димитър Димов от учебния материал.

"Искам да уверя българската общественост, че няма да се нарушават традициите на българското образование и няма да отпадат български автори класици, нито техните произведения", обеща тя.