Няма да отпадат произведения на българските класици, зарече се Клисарова

Общество

21-06-2013, 10:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Образователният министър търси виновните за проекта, чака ги уволнение

Проектът за учебните планове и програми по български език и литература, според който ще отпаднат стихотворения на Христо Ботев от учебниците провокира масово недоволство в социалните мрежи. Отношение по казуса взе и министърът на образованието Анелия Клисарова.

"Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици", категорична е Клисарова.

Тя отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда "Тютюн", а "Осъдени души".

Министър Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта.

"Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения", заяви министърът.

Анелия Клисарова е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

След проверката, министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая.