Бойко не знаел за тефтерчето, но петното е за ГЕРБ

Искам ясно наказание за всеки, който се опитва да се възползва от властта, заяви той

Това тефтерче е негативната част на нашето управление. Това заяви по БНТ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин властта, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се случва", заяви той, коментирайки разкритията с тефтерчето на Филип Златанов, което съдържа инициалите ИФ, ЦЦ, ББ и други.

Искам ясно наказание за всеки, който се опитва да се възползва от властта. Ние разговаряхме около час с Искра Фидосова, след което тя се оттегли, заяви бившият премиер. С всички хора от тефтера имам добри и колегиални отношения, добави той.

Борисов отрече да е знаел за случващото се. "Категорично не съм подозирал, че тези неща са се вършили четири години", каза той. Борисов заяви, че е питал и Фидосова, и Цветан Цветанов дали са знаели за подобни неща, но те са отричали.

Лидерът на ГЕРБ смята, че "тефтерчето е не по-малко важно от магистрала Тракия. Едното е важно за морала, а другото за бита".

Попитан дали одобрява нещо, което е направила новата власт, Борисов заяви: "Одобрявам назначението на Писанчев за ръководител на ДАНС. Той е един добър офицер от кариерата". Той смята, че министър-председателят Пламен Орешарски има "зверски нерви", за да работи в тези условия.

Борисов отрече възможността да направи коалиция с БСП. "Абсолютни спекулации са, че можем да направим коалиция с БСП. Аз уважавам хората, които са гласували за партията на Станишев, това са стотици хиляди хора", добави той.

Хората искат дата за предсрочни избори. Дали след месец, след шест месеца – нека управляващите да предложат. Това е добре за тях, за да падне напрежението. Така няма да могат да управляват четири години. Когато казах – даваме оставка, отиваме на предсрочни избори, хората се прибраха.