Казус от тефтерчето: Президентът изряден, забавил го регистърът

Най-доброто от печата

19-07-2013, 05:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдът махна Златанов от комисията

Търговският регистър е забавил отписването на президента Росен Плевнелиев като съдружник или управител на някои от фирмите му през 2009 г., когато той напусна целия си бизнес, за да стане министър на регионалното развитие.

Това установи проверка на "Труд", след като се оказа, че Плевнелиев бил проверяван за конфликт на интереси и името му е в тефтерчето на шефа на ресорната комисия Филип Златанов с отметка "сигналът е прекратен, да не се качва в интернет".

Самият Плевнелиев настоя преписката срещу него да бъде огласена. Справка в Търговския регистър показа, че той е бил изключен от някои от фирмите, в които е участвал, дори преди да се закълне като министър на 27 юли 2009 г.

Плевнелиев е освободен като управител и съдружник от "Резиденшъл парк София" и като член на управителния съвет на "Резиденшъл парк София фасилити мениджмънт" още на 22 юли 2009 г. Отразяването на този факт в Търговския регистър обаче се забавя до 5 и 6 август. Най-голямото забавяне е при дружеството "Резиденшъл парк Лозен".

Плевнелиев е бил освободен като управител и съдружник в него още на 29 юли 2009 г. Според регистъра обаче той е спрял да бъде управител чак на 18 август 2009 г. 
Официално Плевнелиев е прекратил съдружието със съпругата си Юлиана във фирмата за селски туризъм "Ателадиа" на 5 август 2009 г. От другите две фирми, с които е бил свързан - несъществуващата вече "Ирис инженеринг" и "Линднер имобилиен мениджмънт", той официално е отписан на 3 август 2009 г.

Това е и датата, на която е подал декларация, че не извършва дейност, която по конституция е несъвместима с поста му на министър. "Труд" се допита до юристи дали това, че към този момент Търговският регистър не е отразил излизането на Плевнелиев от всички фирми, може да го постави в положение на несъвместимост. Според специалистите е достатъчно, че самите дружествата са взели решения за освобождаването му. Още повече, че самият закон за конфликта на интереси дава срок от 30 дни на всеки, който изпадне в несъвместимост, да я прекрати. Това ще рече, че Плевнелиев е трябвало да излезе от фирмите до 26 август 2009 г., а това е факт.

Освен това няма как той да е отговорен за бързината на Търговския регистър, тъй като не може да контролира кога ще бъде отразено напускането на фирмите.

Съдът махна Златанов от комисията

Софийският градски съд отстрани от длъжност председателя на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Според съдия Даниела Борисова, ако остане на поста си, той може да попречи на разследването за престъпление по служба, което се води срещу него.

Съдията цитира показания на свидетели, сред които членовете на комисията Сабрие Сапунджиева и Николай Николов, че Златанов е определял какви решения да бъдат обсъждани и вземани. Друг свидетел разказал, че всички сигнали първо отиват при него.

В съда стана ясно, че според прокуратурата Златанов е вършил престъпления по служба от момента на встъпването му на поста през май 2011 г. Освен това според обвинението нарушението на комисията в казуса с президента Росен Плевнелиев (виж горе) е, че е прекратила преписката срещу него, без да вземе решение дали той е в конфликт на интереси или не.

Часове преди да бъде отстранен от длъжност Златанов разпрати становище до медиите. Ето какво обясни той за тефтерчето си: “Записките отразяват моето лично становище по отделни преписки, а не политически нареждания. Те са в суров вид и не са цензурирани, защото са за моя лична информация.” Златанов илюстрира думите си с пример, че написаното в тефтерчето за даден казус невинаги съвпада с решението на комисията. “Становището ми за Найден Зеленогорски (бивш кмет на Плевен) беше, че е налице конфликт на интереси и затова така съм го отразил в тефтера си, но впоследствие производството срещу него беше прекратено”, обясни Златанов.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров: Фидосова и Цветанов върлуваха 

"След като излезе решението на комисията, се обадих на Бойко Борисов, за да му благодаря, за това, което правят неговите питомци. Той пък ми показа SMS-те, които изпратил на Искра Фидосова и Цветан Цветанов. Един от тях гласеше "Защо правите тези простотии", обяви бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, чието име също е в тефтерчето. Той твърди,че Филип Златанов "редовно притичваше до стаята на Фидосова." Според Димитров грешката на Борисов била, че оставил Цветанов и Фидосова "безконтролно да върлуват повече от 3 години.

Бившата депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова: Стана ясно кой командва комисията

“От различни места подочувах, че лично съм поръчана от ръководството на нашата политическа сила”, каза бившата депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова. В скандалното тефтерче срещу нейното име пише “да се удари”. Според Петрова всички проверки показали, че тя не е извършила нарушение. “На всички стана ясно кой командва тази комисия, че тя не е била независима. В тази връзка искам да попитам тези имена и тези съкращения, които са в бележника, имат ли морал да излязат от политиката?”, попита Петрова.

Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски: Атаката е срещу мен и партията

“Атаката срещу мен е вследствие на пряката война на ГЕРБ с мен и “България на гражданите”, каза бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски. Той фигурира в тефтерчето “да се удари - става приоритет”.
“Имал съм вземане-даване с тези хора от ГЕРБ и намирам разкритието за абсолютно достоверно. Те превърнаха България в полицейска държава. И това, което излиза сега, е само върхът на айсберга. Ако не успеят да те подчинят, ще опитат да те унищожат”, заяви Зеленогорски.