Вода затруднила спасителните дейности в рудник "Ораново"

Скален блок пък попречил на спасителите и тази сутрин

Спасителните дейности в рудник "Ораново" са затруднени заради водата, която се е появила тази сутрин. Това съобщи в Симитли Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката.

Минните спасители до този момент са достигнали до 21-ия метър, посочи министърът. Тунелът в рудника е дълъг 55 метра. Стойнев обясни, че в момента една помпа изпомпва водата, като след около 30 минути на стадиона в Симитли ще пристигне военен хеликоптер, който ще достави още две помпи от мини "Марица – Изток".

Министърът съобщава още, че скален блок е затрупал работата на спасителите и тази сутрин, но за щастие той е бил по-малък от вчерашния. През нощта металните рамки, които подпират галерията, са се изкривили, което пречи на напредъка.

"Не можем да си позволим да рискуваме живота на миньорите, които участват в спасителната операция. В момента се слагат дървени греди, които подпират конструкцията. Това ще позволи да се поставят отново металните рамки, за да се укрепи галерията и работата да продължи", посочи Стойнев. Той добави, че работата е много интензивна и не е спирала вече повече от две денонощия.