Златанов отрича върху него да е имало политически натиск

Записките в тефтерчето отразявали личното му мнение по делата

Председателят на  Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси отрече записките в бележникът му да са политически поръчки. В имейл до БНР той твърди, че те отразяват неговото лично мнение по дадени дела, съобщават от медията.

 

Златанов заявява, че в повечето случай работата му по конкретни преписки съвпадала с написаното от него, но имало такива, които решенията на комисията били в обратния смисъл и дава пример с казуса Найден Зеленогорски, където той видял конфликт на интереси, а след събирането на доказателства производството било прекратено.

Филип Златанов напомня, че оглавяваната от него комисия е колективен орган, че членовете й са излъчени от различни институции и че няма как решения да се приемат, ако няма мнозинство от 50 плюс един гласа, тоест това няма как да става под политически натиск.

 

Вчера от държавното обвинение дадоха обширна пресконференция, на която стана ясно, че комисията за конфликт на интереси е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.

Главна роля в това разобличение получи собственоръчно попълван личен бележник на разследвания председател на комисията Филип Златанов. Той си е записвал имена, инициали и дела с уточнения: да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки.

В късния следобед Софийският градски съд ще заседава по искането на прокуратурата за остраняването на Филип Златанов от длъжността му на председател на Комисията за конфликт на интереси .