Условията на работа в "Ораново" били на нужното ниво

Това твърди шефът на рудника Валери Манов

Управителят на рудник "Ораново" Валери Манов е категоричен, че условията на работа при тях са на нужното ниво. Според него не спират и заявленията за работа.
"Щеше ли да има толкова желаещи за работа при нас, ако условията бяха лоши", попита той пред камерите на БНТ.

Вчера в рудника, който се намира близо до Симитли, бяха затрупани живи четирима миньори. Двама от тях бяха извадени мъртви, а през цялата нощ и сега продължава търсенето на останалите. В рудника преди шест години двама миньори загинаха при експлозия на газ, а над седем души пострадаха. Година по-късно кално свлачище уби oще двама миньори.

Манов е категоричен, че близките на пострадалите ще бъдат обезщетени финансово. Компенсирани с пари били и близките на загиналите работници през 2007 година.

"Акцията по откриването на затрупаните миньори е затруднена, защото всичко се извършва на ръка, пръстта се изнася с кофи, тъй като няма възможност да се вкара техника", добави Валери Манов.

Председателят на миньорската федерация в КТ "Подкрепа" Владимир Топалов пък заяви пред TV7, че за да се срути галерията "тя е била или изоставена, или нещо друго не е било както трябва". Топалов призова да се изостри общественото внимание относно недостига на средства и спасителни екипи в мините, за да се предотвратят в бъдеще подобни трагични инциденти.

Според ръководството на мината инцидентът няма нищо общо с нормалния производствен процес и не е свързан с нарушения на условията за труд. Управителят Валери Манов каза пред TV7, че екипите срещат затруднения при разчистването, тъй като става въпрос за огромни скални късове, а срутването е станало на голяма дълбочина.