Цацаров с искане за временното отстраняване на Емил Христов

Главният прокурор прехвърли към Етичната комисия на ВСС въпроса с уволнението на Ситнилски и Христов

Главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе предложение за временното отстраняване от длъжност на прокурор Емил Христов.

 Цацаров отказа да коментира дали Христов заслужава да бъде уволнен. "Спрямо Емил Христов има образувано досъдебно производство от юни 2012 г. за длъжностно престъпление", каза Цацаров пред журналисти, преди заседанието на Висшия съдебен съвет. С оглед на това днес внасям предложение за временното му отстраняване от длъжност, съобразно разпоредбите на Закона за съдебната власт", уточни Цацаров.

Главният прокурор отклони и въпросът дали членът на ВСС  Камен Ситнилски ще бъде уволнен, с думите: Трябва да зададете този въпрос на етичната комисия. Аз не мога да взема становище. Етичната комисия е тази, която решава".

Припоняме, че прукорорите Емил Христов и Иван Ванчев участват в записаният разговор със Ситнилски. От изтеклите в медиите законно събрани СРС-та стават ясни задкулисни сделки при назначенията в съдебната власт. Това накара Етичната комисия към Висшия съдебен съвет да обяви, че ще наложи дисциплинарни наказания на записаните магистрати. Вчера председателят й Ясен Тодоров обяви, че наказанията ще бъдат индивидуални. Днес пред БНР Тодоров призова Ситнилски да си подаде оставката. "След много внимателно и продължително обсъждане на всички установени факти членовете на Етичната комисия достигнаха до извода, че има нарушение на етичните правила и няма как комисията да не реагира. Въпрос на техника е вече изготвянето на самите предложения за образуване на дисциплинарно производство", обясни председателят на Етичната комисия към ВСС.

"Силно се надявам, че г-н Ситнилски ще подаде оставка. Иначе ние ще вземем решение да внесем предложение за дисциплинарно производство. Една пета от членовете могат да направят такова предложение, което приключва с решение на ВСС", заяви Тодоров окачестви извършеното от Ситнилски като: "Поддаване на външно влияние и неспазване поведението на благоприличие - това е точната квалификация на деянията."

Законът за съдебната власт предвижда членът на ВСС Камен Ситнилси да бъде уволнен, ако нарушението му бъде доказано.