ВСС предлага дисциплинарни наказания за подслушаните магистрати

Санкциите ще са индивидуални, заяви председателят на Етичната комисия към Съвета

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски - член на ВСС, Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково. Това каза на брифинг нейният председател Ясен Тодоров, съобщи агенция "Фокус". На извънредно заседание на комисията по етика към ВСС беше обсъден казусът с изтеклите в медиите записи на магистрати, от които стават ясни задкулисни договорки при избора на членове на Висшия съдебен съвет. 
"Направихме всичко възможно да се запознаем с допълнителни материали, които да ни дадат по-ясна представа. След по-дълго обсъждане комисията стигна до единодушен извод и взе решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на етичен кодекс на българските магистрати от част от участниците в изнесените записи. Процедурата е да се дадат предложения от една пета от членовете на ВСС за дисциплинарни наказания," обясни Тодоров.
Това най-вероятно ще стане другата седмица, съобщи той.
При обсъжданията в комисията беше заявено, че ВСС не може да остане безучастен при това, което се случва и не може да остане глух за общественото мнение, ние не действаме под натиск, но твърдо заявяваме нашата воля да се борим с всички порочни практики в българската съдебна система, заяви председателят Ясен Тодоров,
"Научих, че е входирано искане от главния прокурор за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се гледа на заседанието на ВСС утре", каза още Тодоров.
Срещу Румен Боев, Меглена Тянкова и Христо Георчев няма да се внасят предложения за дисциплинарни производства. "Предложенията за наказания ще бъдат индивидуални за всеки един от останалите. Считам, че трябва да има предложения за конкретни наказания", допълни председателят на Етичната комисия към ВСС.