Обама разочарован от Китай заради Сноудън

Въпреки това прзидентът на САЩ се обяви за засилване на сътрудничеството в икономиката

Президентът на САЩ Барак Обама изрази разочарованието си от Китай заради случая с бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън.

Обама направи това по време на среща с представители на Пекин в рамките на провеждащия се във Вашингтон двустранен стратегически и икономически диалог.

Сноудън, който разкри тайни на американското разузнаване, първо избяга в Хонконг, където властите му позволиха да излети за Русия. САЩ смятат, че ръководството на автономната област е взело това решение не без знанието на Пекин. На срещата, на която са присъствали вицепремиерът на Китай Ван Ян и външният министър Ян Цзечъ, президентът изрази разочарованието и загрижеността си за подхода на Китай в случая със Сноудън. Обама е заявил още, че Вашингтон е обезпокоен за кражбата на американски търговски тайни.

Bulgariautre.bg припомня, че обвиненият за шпионаж бивш агент на американските тайни служби вече близо две седмици се намира в транзитната зона на московското летище Шереметието, след като пристигна там от Хонконг. Неговият случай се заплита все повече, тъй като поради анулирането на американския му паспорт той не може да пътува и по този начин поставя в деликатно положение Русия.