ГЕРБ-ер поведе бунт за водата на Враца

Жители на града са притеснени, че водопровода им се изгражда с инертни материали

Народният представител Тотю Младенов, бивш социален министър от правителството на ГЕРБ, и Инициативен комитет с председател Ивайло Иванов внесоха днес при председателя на Общинския съвет във Враца Малина Николова сигнал с 269 подписа от жители на кв. Кулата, с. Нефела и ж.к. "Сениче". Хората изразяват своето възмущение от начина на изпълнение на дейностите по водния цикъл, посочват конкретни нередности и заплашват с гражданско неподчинение, съобщи Дарик радио.

"С тежката строителна техника бяха унищожени улиците в квартала и съществуващата водопроводна мрежа. Част от изкопите в кв. Кулата /ул. „Роза"/ са засипани с изкопаната пръст, а не с трошен камък, което е довело до слягане след последните дъждове и пропадане на терена с дълбочина 1 метър. Има необезопасени изкопи, обратната засипка, изравняването и почистването на завършените участъци са изпълнени с много лошо качество", пише в сигнала.

Гражданите са обезпокоени и от факта, че за засипване на водопровода се използват инертни материали от мина „Плакалница".

"Районът е карстов и се опасяваме, че фракцията, добита от мина „Плакалница", съдържа вредни вещества, които могат да замърсят подпочвените води в много голям регион. Не се оказва необходимия контрол от страна на общината и строителните дейности не се извършват с необходимото качество", заявяват разтревожените граждани.

По думите им не по-малко обезпокоително е, че теренът между ж.к. „Сениче", бл.202 и кв. Кулата, който е отреден за депо за изкопаната пръст по водния проект, се е превърнал в ново градско сметище.

Недоволните врачани настояват за незабавен основен ремонт на пътя от ж.к. „Сениче", улиците в кв. Кулата към с. Нефела.”Ако това не стане, настояваме общинският съвет да ни освободи от пътен данък, който плащаме всяка година”, пищат те. Да се направи временен път за нуждите на строителството по водния цикъл, като се избягват терените и улиците, по които минава съществуващата водопроводна мрежа. Искат още проверка на качеството на строителните дейности и такава за наличие на вредни вещества във водата зардаи фракцията, която се ползва за засипка. Подписалите сигнала настояват също да се изкарат нанесените строителни отпадъци, да се организира охрана и наблюдение на обекта, в който строителните материали се съхраняват.

В противен жителите на Нефела, Кулата и „Сениче" заплашват с гражданско неподчинение.

Председателят на Общински съвет - Враца Малина Николова пое ангажимент пред вносителите на сигнала, че ще предприеме всички действия, които са в нейните правомощия, за да бъдат изпълнени исканията на хората.

"Разбирате, че общинският съвет не е възложител по проекта за воден цикъл и в този смисъл конкретни действия по исканията може да предприеме единствено кмета. Наше право и отговорност е обаче да упражняваме контрол върху действията на кмета и общинската администрация. Неведнъж общинският съвет е предизвиквал дискусии по проблемите с изпълнението на водния цикъл, в това число и специална работна среща, която се проведе на 1 юли. Ще поставим вашите искания на вниманието на медиите, ще изискваме и от кмета да отстрани посочените от вас нередности", каза Малина Николова.