Мрачна прогноза за новата агенция за СРС, даде ген. Червенков

Политика

11-07-2013, 21:07

Снимка:

Център за изследване на демокрацията

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова агенция ще следи подслушванията

Опасявам се, че ще изтекат още СРС-та, заяви Цацаров

ВСС уволни Николай Кокинов

Подслушванията няма да се разрешават по целесъобразност, смята бившият вътрешен министър

"Очаквах новата управляваща коалиция и новото правителство да представят цялостна концепция или стратегия за сферата на националната сигурност и там да бъдат записани предвижданите промените в законодателството. Това заяви  бившият министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Ренета Инджова ген. Чавдар Червенков, съобщава агенция "Фокус". Думите на Червенков са по повод приетите промени в закона за СРС.
"Изключително трудно беше да се намери законопроектът на интернет страницата на парламента. Отсъствието на ГЕРБ от пленарната зала и от обсъждането на тези промени е негативно, защото в мотивите към законопроекта се хвърлят камъни в градината на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Къде бяха обществените дебати, които ни обещаха в началото?”, коментира ген. Червенков.
Според него очевидно новата Държавна агенция „Технически операции” ще бъде на издръжката на държавния бюджет.
„Не звучи добре, тя да бъде на самоиздръжка. Ако органи, които досега безплатно си поръчваха СРС поради финансови затруднения, спрат да ги поръчват, тази агенция ще фалира ли, какво ще прави? Това означава, че специални разузнавателни средства няма да се прилагат по целесъобразност, а според финансовите възможности, което не звучи добре. Можеха да се измислят други начини за контрол и за ограничаване”, каза още бившият министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков.