Опасявам се, че ще изтекат още СРС-та, заяви Цацаров

Главният прокурор разпоредил проверка на двама висши магистрати във връзка с разпространените записи

"Народното събрание вчера прие една много важна поправка, тя не е толкова важна за конкретния случай, колкото за съдебния процес въобще, за правораздаването в България – данните, събрани от СРС-та, няма да бъдат класифицирана информация, престанат ли да бъдат класифицирана информация, ще отпаднат всички въпросителни."

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

"Познавайки обществената действителност в България се опасявам, че ще изтекат не само още СРС-та по много други случаи, ето защо положението, при което те не са класифицирана информация звучи много добре", обясни ръководителят на държавното обвинение.

Той е възложил на отдел Инспекторат да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС - апелативния прокурор на Бургас и окръжния прокурор на Хасково. По думите на Цацаров, ако за тях се установят нарушения ще действа съотвено правомощията на закона.

Ръководителят на държавното обвинение каза, че записите от СРС-тата са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно разузнавателни средства по действащо висящо наказателно производство срещу магистрат.
Той посочи, че решението за член от ВСС се взима от ВСС, прокуратурата няма каквото и да е право да проверява член на съвета дали е, или не е нарушил етични правила.

"На ВСС беше предоставена пълна информация, записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени към делото в прокуратурата”, обясни Цацаров.
Към този момент записите са класифицирана информация.