Тютюнопроизводители блокират гранични пунктове

Земеделците също ще се присъединят

Тютюнопроизводители ще блокират днес граничните пунктове Дунав мост, Капитан Петко войвода и Илинден. Исканията им са за европейски субсидии и държавни доплащания за бранша.

Към протеста на Дунав мост край Русе ще се присъединят и зеленчукопроизводителите.

Тютюнопроизводителите заплашват, че ще запалят бали с тютюн на Дунав мост, а производителите на зеленчуци - че ще блокират моста с домати. Очаква се с протестиращите да се срещне министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Миналата седмица зеленчукопроизводителите дадоха ултиматум на правителството да вземе конкретни мерки в защита на българските плодове и зеленчуци. Хората са категорични, че ситуацията е нетърпима, особено при нелоялната конкуренция от нелегалния внос.
 

"Протестът ни е насочен към европейските институции и институции - искаме да кажем, че не желаем да бъдем класифицирани като втора ръка европейски граждани. На национално ниво искаме да апелираме към нашите политици на ниво министерство и кабинет да защитават нашите интереси," каза Цветан Филев председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Той уточни, че ако България не успее да договори средства от европейския бюджет, Националната асоциация на тютюнопроизводителите ще настоява чрез промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия, средствата да се гарантират от националния бюджет до 2020 година. Филев заяви, че настоящият протест цели проблемите да получат широк отзвук, което да бъде в помощ на българските политици при водене на преговори с европейските институции.