Зеленчукопроизводители заплашват да блокират Дунав мост

По време на днешния протест някои от хората продаваха доматите на символични цени между 1 и 5 стотинки

Производители на зеленчуци и плодове от Русенско заплашиха да затворят Дунав мост 1 в сряда.

Те дадоха ултиматум на правителството да обяви до 17 ч. във вторник конкретни мерки, с които да се подпомогне българската продукция. Хората настояват за суми и срокове, които да ги удовлетворят – в противен случай ще блокират моста, а като крайна мярка ще отидат в София с тракторите и камионите.

Всичко това бе обявено по време на протеста на повече от 50 зеленчукопроизводители от района на Сливо поле, където този поминък е основен за населението от години. Хората се събраха сутринта на пазар в Сливо поле, за да протестират срещу ниските изкупни цени и нерегламентирания внос на зеленчуци. Те споделиха, че са принудени непрекъснато да свалят цената на продукцията си, докато от съседните страни влиза некачествена стока.

Производителите коментираха, че обявената акция за спиране на вноса през границата всъщност не е имала ефект, тъй като предварително са били вкарани 50 тира с домати, които ще се продават поне 20 дни. А дотогава българските домати вече няма да ги има. "Земеделието ни е крах. При това положение не знам как ще живеем. Нека да го знаят управляващите, че тая година ще хвърляме домати, но ще дойде време ще хвърляме и гранати", коментира Юсеин Делибрямов.

По време на днешния протест някои от хората продаваха доматите на символични цени между 1 и 5 стотинки. Повечето от участниците демонстративно изсипаха на земята домати, краставици, зеле, дини, пъпеши, кайсии, като дори минаха отгоре им с автомобилите си. Зеленчукопроизводителите искат държавна дотация между 40 и 50 стотинки на килограм, за да могат да оцелеят. В противен случай ще блокират границата с Румъния.