И в дъжда протестът продължава (обновена в 22:15)

Днес е 23-ия ден от антиправителствените демонстрации

Няколкостотин души скандират "Оставка” пред Министерски съвет, съобщава агенция "Фокус". Повечето от тях са разположени на тротоара пред президентството и само няколко десетки са на пътното платно. Протестиращите освиркват, скандират "мафия". Те носят плакати с надписи: "Оставка", "Революция", "Бой последен е този, дружно вси да вървим". Една майка, която носеше плакат "Не ни гонете от България, мама иска да си гледа внуците", е довела децата си, защото в момента се прави история и иска те да видят това. Протестите по думите й не били като тези през февруари. Разликата била, че в тях участват интелигентни хора. Жената заяви, че иска бъдеще за себе си и децата си, а това правителство не може да им го даде.
Друг протестиращ обяви, че иска оставка, назначаване на служебно правителство и нови избори. Според него протестите ще продължат, докато това стане. Млада заяви каза, че иска управляващите да са хора с морал, които мислят за народа и най-вече за младите.

Междувременно протестиращи влязоха в конфликт с водач на лек автомобил, който искаше да премине въпреки блокадата. Впоследствие водачът направи обратен завой.

Обстановката в района е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, Президентството, на Народното събрание и централите на политическите партии.

 

Протестът срещу кабинета "Орешарски" в София се отправя в посока Народното събрание. Въпреки дъжда, който вали от началото на демонстрацията, броят на недоволните граждани не намалява. Те свирят със свирки и освиркват кабинета. Участниците в протеста скандират "оставка", "мафия" и "червени боклуци".
Под звуците на тъпан протестиращите възкликват "Ей!" и вдигат чадърите си едновременно във въздуха. Освен български знамена, се веят знамена и на Европейския съюз. Вероятно заради дъжда протестиращите не носят толкова много плакати, а предимно знамена. Има много деца на протеста.
Протестното шествие достигна "Орлов мост".  Най-отпред на шествието група протестиращи носеха голям плакат, на който пишеше: "България каза: Орешарски, върви си". До тях имаше хора с тарамбуки и свещеник. Недоволните граждани скандираха: "И преди, и сега управлява мафия". Протестиращи младежи  пък използваха, че пътя е затворен и си организираха надбягване. След това протестното шествие се отправи към Моста на влюбените. Демонстрантите наброяваха няколко хиляди души. Част от тях предпочетоха да останат на Орлов мост. Недоволните граждани бяха изпълнили пространството между кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" и Орлов мост, както и бул. "Евлоги Георгиев", в посока Моста на влюбените. Чуваха се освирквания, тъпани и скандирания "мафия".

За поредна вечер протестиращите изразиха недоволството си и пред централите на БСП и ДПС. След това шествието премина през Министерски съвет и Народното събрание и се отправи към Орлов мост.

 

Антиправителствени протести имаше и в други големи градове от страната.

 

В Пловдив недоволните граждани блокираха Централната гара в града. Въпреки че хората не стояха на релсите заради дъжда, бе възпрепятствано преминаването на четири влака в интервала между 20.00 и 21.00 часа. В това време трябваше да заминат два пътнически влака за Димитровград и Асеновград, експресът за София и международният влак за Истанбул.

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски играха родопско хоро, като озвучаването беше от телефон, поставен до включен мегафон. По този начин прозвуча и българският химн. Чужденците от международния влак се интересуваха за какво протестират хората. Утре протестиращите ще блокират движението на автомагистрала "Тракия". Сборният пункт е от 09.30 часа пред сградата на Областната управа.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ В ПЛОВДИВ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

 

Протестът в Благоевград беше доминиран от искания за оставката на областния управител на града Муса Палев. Заради дъжда обаче пред сградата на Общината се бяха събрали едва десетина граждани. Те обсъдиха и последните събития в парламента – изказването на президента за демократичните избори и реакцията на Волен Сидеров, който за пореден път бе освиркан и наречен "предател". Пред входа на сградата все още стои подписката срещу Муса Палев, в която са събрани повече от 7000 подписа.
Протестът премина мирно. Беше охраняван от трима полицаи.

 

Малоброен беше протестът срещу правителството на Пламен Орешарски тази вечер във Варна. Той също наброяваше 10 души. Те се събраха в градинката до сградата на общината. Поради ограничения брой на протестиращите шествие не се проведе. Гражданите обявиха, че утре протест няма да има заради провеждането на балотаж за избор на кмет на общината.

Присъстващите тази вечер призоваха гражданите на Варна да излязат на протест в понеделник. Стана ясно и че на 14 юли, от 18.00 часа се организира мероприятие "Бъди част от българското знаме". Събитието се организира сред хората в социалните мрежи и ще се проведе на входа на Морската градина до фестивалния комплекс. На всеки участник, дошъл на мястото, ще бъдат раздадени по няколко едноцветни балона - бял, зелен или червен цвят, като ще бъдат дадени и указания за подредбата им. Целта е всички присъстващи да образуват българското знаме, което е символът, обединяващ всички в страната.

Проливният дъжд провали протеста във Велико Търново. Обичайно протестиращите се събират на площад "Майка България" около 18.30 часа.

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание.