Божидар Лукарски е новият председател на СДС

Той се обяви за дясно обединение без задкулисни договорки

Божидар Лукарски е новият председател на СДС. На 21-вата Национална конференция на партията той получи  392 гласа "за".

 Лукарски е на 42 години от София. До кандидатирането си за лидер на СДС той беше председател на Контролния съвет на партията. Лукарски е заемал и поста заместник-кмет на столичния район "Младост".

Петима се впуснаха в състезанието за избор на председател на СДС. За поста бяха номинирани Иван Сотиров, Константин Арабаджиев, Божидар Лукарски и Детелина Симеонова, но на форума бе издигната и кандидатурата на Драго Михалев. Малко преди гласуването, Константин Арабаджиев си направи самоотвод.

До избора на Божидар Лукарски се стигна след като досегашния председател на партията Емил Кабаиванов подаде оставка, заради резултата на СДС на предсрочния парламентарен вот на 12 май.
Кабаиванов, обаче, остава  в ръководството на партията. Той обяви, че ще работи за приемственост в политиката на организацията.

Обединението на демократичната десница е сред основните приоритети на новия лидер на СДС. Лукарски обяви, че това обединение не може да е резултат от договорки между председателите на десните партии. "То може да се случи само около категоричната подкрепа на принципи и политики, изготвяни от експерти, включително и от СДС, защото не е тайна, че нашият експертен състав е на по-високо ниво от този на другите партии вдясно и заявявам това съвсем отговорно,” заяви Божидар Лукарски.