Дясно обединение на принципа на равнопоставеността, иска Кабаиванов

Днес СДС избира нов лидер

21-ата Конференция на СДС, на която трябва да бъде избран нов председател, се провежда в София, предаде БНР.

Постъпили са кандидатурите на досегашния зам.-председател Иван Сотиров, на главния секретар на партията Константин Арабаджиев, на Детелина Симеонова, Божидар Лукарски и Драго Михайлов. Гласуването се очаква късно тази вечер. Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в доклада си определи Синята коалиция като грешен политически модел, от който само ДСБ са имали полза, а оставката на бившия СДС лидер Мартин Димитров Кабаиванов нарече бягство от отговорност.
За провала на изборите Кабаиванов обвини местни структури и политолози, определи предизборната коалиция Съюз на демократичните сили като правилна и заяви, че въпреки тези изводи, потвърждава решението си да подаде оставка.
Кабаиванов изрази готовност да остане в ръководството на партията, за да има приемственост.
По повод протестите срещу кабинета Орешарски лидерът на СДС за пореден път призова членовете и симпатизанти на партията да участват в тях, докато правителството не подаде оставка, и не бъдат насрочени нови предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че десните трябва да се обединят, но на принципа на равнопоставеността, като целта на това обединение да не е само прескачането на 4-процентната бариера.