Министър Греков е пример за подражание, смята Борисов

Председателят на ГЕРБ благодари за "почтеността"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на министъра на земеделието Димитър Греков, който опроверга разпространената позиция от Министерството на земеделието и храните, в която Борисов бе обвинен, че се е съгласил с намаляването на средствата за България по Програмата за селските райони. "Аз му благодаря. Това е единственото смислено нещо, което чух в последния един месец, от страна на Тройната коалиция. Така се прави – когато човек нещо е сгрешил, или от негово име нещо са сгрешили (защото и това го има), се извинява и се върви напред”. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. "Абсолютно съм съгласен, че няма премиер, на която и да е страна, който да отиде и да се съгласи на по-малко пари. Но, когато в целия Евросъюз се правят тези съкращения, дори и при Орешарски това да се е случило, не бих го упрекнал за това, защото всички там са длъжни да отстъпят по-малко. Ако подобна почтеност, се наложи като стил, би било много полезно за политиката. За съжаление, точно това липсва при Станишев", каза Бойко Борисов.

Греков обяви, че намаляването на средставта за България по европейската програма се дължи на кризисната ситуация в целия Европейски съюз, а не на действията на Борисов като премиер.

"При гласуването на тези въпроси на Европейския съвет всеки се бори за своите проблеми, в крайна сметка обаче има една рамка, която трябва да бъде отстоявана. Никой министър – председател, независимо какво име носи той, няма да защити по – нисък процент за своята държава. В крайна сметка се приема за целия ЕС намаление с около двайсет процента, като това естествено се отразява и на средствата за България", обясни земеделският министър. Той заяви, че няма нищо общо с позицията, разпространена от пресцентъра на подопечното му ведомство и обеща да има наказани.