Не очаквам поскъпване на хляба, прогнозира Греков

Политика

29-06-2013, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Земеделските производители имат право да протестират, смята министърът

Няма основание за резки промени на пазара, не очаквам поскъпване на хляба. Както и поевтиняване. Това заяви министърът на земеделието Димитър Греков пред Дарик.

Според него земеделските производители имат право и основание да протестират много за това, което се е случвало в земеделието в предишните години.

"Най-нагорещената тема на производителите сега е да си приберат реколтата, а всички останали проблеми могат да се решават в диалог със земеделското министерство. Започнахме с нова Обща селскостопанска политика за следващия програмен период, в който вече получихме друг размер – 13 се очаква да бъдат процентите за директни плащания от всички пари. Досега е било 3,5% за производствата, които са особено важни – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство. Ще се вдигне и процентът за животновъдството като цяло. През този 23-годишен период имаше производства, които изпревариха развитието на други производства, това са например зърнопроизводителите", каза Греков.

Той посочи, че 2014 г. ще бъде преходна, предстоящите мерки ще влязат в сила от 2015 г., а още от 2014 г. ще започнат да се решават някои от проблемите, за да могат животновъдите и други производства да се възползват.
"Трябва да сме отворени към земеделските производители, те не могат да четат всичко в интернет, коя мярка е излязла, коя не", категоричен е Греков.

За пазара на зърно, Греков каза, че не очаква рязко спадане на търсенето.

"И при вътрешния пазар ще има търсене на зърно. В момента 350-380 лева на тон е цената на зърното. Не очакваме и поскъпване на хляба. Нямаме основание за резки промени на пазара. Очаквам една устойчивост не само за тази година, а и за в бъдеще, защото цените са почти международни както на пшеницата, така и на ечемика, царевицата и слънчогледа", подчерта земеделският министър.