Сноудън натежава на Русия

Бившият американски агент отказа педложеното му политическо убежище

Бившият агент на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън вече близо две седмици се намира в транзитната зона на московското летище Шереметието, след като пристигна там от Хонконг. Неговият случай се заплита все повече, тъй като поради анулирането на американския му паспорт той не може да пътува и по този начин поставя в деликатно положение Русия.

 

От една страна, президентът Путин заяви категорично, че няма да екстрадира американеца, като му предложи дори политическо убежище, но Сноудън отказа, защото не се съгласи с условието да престане да публикува компрометираща информация за САЩ. Той получи убежище в Еквадор, но проблемът е как да стигне до там. След това поиска същото от други 20 държави, повечето от които отказаха.

 

Последва сагата със самолета на боливийския президент Ево Моралес след визитата му в Русия, в който имаше подозрения, че пътува Сноудън. Редица западноевропейски страни затвориха въздушното си пространство за него и след като стана ясно, че това е било напразно, последва извинение само от страна на Франция. Тази нощ Съюзът на южноамериканските държави UNASUR поиска извинения и обяснения и от другите държави.

 

Снощи заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза публично това, което неофициално се говори в политическите среди, а именно - че самият Едуард Сноудън трябва да реши как да приключи казусът му, намеквайки, че той не е поискал политическо убежище в Русия. Междувременно дойде любопитният епизод с бившата руска шпионка Анна Чапман, която му предложи брак. Сагата продължава.