Кирхнер поиска извинение от Европа

Свят

05-07-2013, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сноудън вкара в беля президента на Боливия

Аржентинският президент е възмутен от принудителното приземяване на самолета на Ево Моралес във Виена

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер призова латиноамериканските правителства да изискат от европейските държави, които затвориха своите летища и въздушното си пространство за самолета на боливийския лидер, да признаят своята грешка и да принесат извинения за нарушаването на суверенитета на Боливия.

 

Тя подчерта, че действията на европейските държави са оскърбление за демокрациите в латиноамериканските страни, които са "понесли много страдания", за да може на власт в тях да дойдат народни правителства.

 

Въпросният инцидент възникна във вторник, когато самолетът на президента на Боливия Ево Моралес беше принудително приземен на летището във Виена, заради съмнения, че бившият сътрудник на американските служби Едуард Сноудън се намира на борда му. "Аз не съм престъпник” заяви обиден пред журналисти във Виена Моралес, след като стана ясно, че Франция, Италия и Португалия са му отказали достъп до въздушните си пространства.

 

След отклоняването на летателния апарат на летището във Виена през нощта са били проверени паспортите на всички пътници на борда, но самият самолет не е бил претърсван, заявява пред АФП говорител на австрийското външно министерство.