Скандал нажежи обстановката в 20-ия ден на протести (обновена в 22,00)

Причината - плакат с надпис "100% мажоритарен вот"

Скандал нажежи обстановката в 20-ия ден от антиправителствените протести. Малко преди началото на демонстрациятa срещу  на кабинета "Орешарски"  пред Министерски съвет неколцина  протестиращи се скараха. Причината - плакат с надпис "100% мажоритарен вот". Плакатът, носен от представители на сайта faki.bg, предизвика негудованието на друга група протестиращи. Един от тях запрати "творението" във фонтана пред президентсвото. Човекът обясни дейстията си с това, че според него подобни лозунги са политическа провокация.

Протестиращите вече освободиха Ларгото пред Министерски съвет.

Продължаваме да следим движението на шествието.

Площад "Независимост" вече е пълен. Хората скандират "Мафия", Червени боклуци" и "Оставка".

Развяват се български знамена. Чуват звуците на тъпан. Сред  знамената има и такива на Европейския съюз. Издигнати са плакати с надписи: "Безусловен базов доход", "Орешарски ти вече си зависим от народа", "Задължително гласуване + образователен ценз". Продължават да прииждат протестиращи. Макар и шумен протестът остава мирен. Полицейското присъствие е засилено.

 

Междувременно пред пилоните на НДК се проведе контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски. Събраха  се стотина души. Присъстващите се обявиха за това на кабинета  да се даде възможност да работи. Някои от присъстващите настояваха ГЕРБ да се върне в Народното събрание. Хората носеха български знамена. Участниците в протеста заявиха, че ще продължат всяка вечер в 18.00 часа да се събират пред НДК.

 

Към 20 часа и 30 минути протестът срещу правителството пък достигна и блокира Орлов мост. Със скандирания "Оставка" и силни освирквания протесиращите извървяха разстоянието от Народното събрание до Орлов мост. На кръстовището  се бяха събрали хора, които се включиха в протеста. В момента шествието се насочва по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК и Моста на влюбените. Движението на кръстовището и по булеварда бе спряно във всички посоки. Органи на реда, облечени със зелени жилетки с надпис "Антиконфликт", вървят редом до протестиращите. Част от демонстрантите остават на кръстовището на Орлов мост.

 

Протестиращите  достигнаха до НДК Моста на влюбените, съобщи агенция "Фокус". Там ги  очакваха недоволни граждани, които изразиха своята съпричастност с демонстрацията. През целия път по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви от Орлов мост до Моста на Влюбените протестиращите продължиха да скандират "Оставка” и под акунпанимента на тъпан и да освиркват управляващите. Преминавайки по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви, недоволните граждани затвориха движението на кръстовището с бул. "Драган Цанков". Протестното шествие е многобройно. Пространството по целия бул. "Евлоги и Христо Георгиеви е изпълнено с хора. Много семейства за поредна вечер са довели и своите деца. Към ществието се включиха  и велосипедисти. Те  са поставили българското знамене върху велосипедите си. Движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК и Моста на влюбените е затворено и се отклонява от органите на реда. Сред протестиращите продължават да се движат униформени полицай с жилетки с надпис "Антиконфликт”.

 

Протестиращите в столицата се разделиха на два лъча, като едните се отправиха към централата на ПП ГЕРБ. Видимо по-голямата част от тях решиха да заобикалят зад НДК и да не протестират пред сградата на партията. Със скандирания "Оставка" и освирквания те преминаха покрай Моста на влюбените. Двата лъча ще се съберат на бул. "Витоша" и ще се отправят към централата на БСП. По-малката част от тях, които са няколкостотин души, освиркаха централата на ГЕРБ и се спряха за момент. Те скандираха нецензурни думи. Пред сградата има кордон от полицаи.

Хиляди граждани преминават за втори път тази вечер пред сградта на Министерски съвет, съобщи агенция "Фокус". Протестното шествие, което е все още многолюдно преминава по бул. "Цар Освободител" отново със скандирания и освирквания. Част от протестиращите се отделят от шествието. Все още се развяват много български знамена. Пред сградата на Министерски съвет има жива верига от полицаи, които не позволяват протестното шествие да потегли към бул. "Ал. Дондуков".

 

Демонстрации срещу правителството имаше и в останалите големи градове на страната.

Около стотина варненци се събраха пред сградата на Общината в 18.30 часа. С възгласи "Мафия", "Оставка", "Червени боклуци", "И преди и сега БСП са мафия", протестиращите блокираха кръстовището пред общината. Затворени бяха и двете платна на бул. „Мария Луиза”. Шествието се насочи към централата на БСП в града на ул. ”Македония”, която се охраняваше от кордон на полицията. Там хората скандираха и освиркваха БСП. Протестиращите изминаха и разстоянието до катедралата по бул. „М. Луиза”, откъдето се насочиха към централата на ДПС, където извикаха „Волене излез”. На протеста тази вечер можеха да се видят плакати „Оставка сега”, „Мафия БСП, ДПС – не ви искаме, идете си”, 70 години партизанщина стигат”, „Варна не е достойна за саможертвата на Пламен Горанов”. Според някои от протестиращите, ако управляващите продължават да не обръщат внимание на исканията на гражданите за оставка, ще се стигне и до гражданско неподчинение. По думите им ексцесиите сблъсъците са за предпочитане пред   решенията, които  взима  правителството.
И тази вечер протестът във Варна бе охраняван от полицията. Шествието премина спокойно.
Повече за протеста във Варна вижте ТУК

В града на седемте тепета пък протестиращите за поредна вечер блокираха входа на Пловдивския панаир. Около 30 минути те изнасяха речи срещу Георги Гергов и скандираха: "Оставка". Панаирът се охраняваше от полиция и жандармерия. Днешният вечерен протест на пловдивчани премина мирно и без инциденти. Хората се уговориха утре сутринта в 8.00 часа отново да се съберат пред Областната администрация и се разотидоха.
Повече за протеста в Пловдив вижте ТУК

 

В Благоевград тази вечер протести срещу кабинета на Пламен Орешарски нямаше, но автобус с трийсетина жители на града пристигна за демонстрацията в София.