Ако ние си отидем, няма кой да дойде, твърди Кутев

Протестиращите да дойдат с предложения, а не с омраза, зове той

"Бих подкрепил всеки политически проект, бих влязъл във всякаква конкуренция на хора с идеи, които казват какво може да се направи, а не такива, които казват "ние те мразим и не те харесваме, затова ще си ходиш, да дойде някой друг"- кой друг?"

Този въпрос зададе днес пред медиите в парламента народният представител от КБ Антон Кутев, съобщи БГНЕС. "Не съм притеснен от протестите пред НС. "За съжаление вече започваме да свикваме да работим в тези условия, обяви той и добави: за мен важното е какво може да се случи тук, в парламента. Мнозинството в Народното събрание и правителството са единствените политически сили напоследък, които имат някакъв позитивен план за действие – ние се опитваме да постигнем някакви положителни неща.

Хората отвън, които и да са те и колкото и да са, са изразител на омразата и на отрицанието. За мен политика с омраза и с отрицание не може да се прави. Ако има конкурентен политически проект, нека да заповяда. Само че, аз имам чувството, че голямата част от хората, които в момента протестират, бяха онези, които навремето подкрепяха синия политически проект, той беше много мощен, но те бяха същите, включително с техните гласове, заради които този проект замина. После дойде царският проект, много мощен,и той замина. Рано или късно ще си замине и ГЕРБ", каза Кутев.

Не вярвам в това, че ако има избори след 1-2 месеца ще има промяна на мнозинствата, в момента имаме демократично избран парламент и правителство, заяви Кутев. Не знам дали при опция нови извънредни избори ще се повтори резултатът от Варна, не съм социолог, но е факт, че там имаше ниска избирателна активност и преимущество на същите две партии, срещу които протестират хората, едната към която принадлежа и аз. Според мен демокрацията си има правила и има смисъл да се прави нов политически проект, но той не е готов. Хората от улицата, които искат избори сега и веднага нямат политическото си представителство, не са си направили политическия проект и затова едни следващи избори ще изведат там, където вече бяха наскоро. Нека да дойдат с конструктивни предложения и да обсъждаме, предложи Кутев.

Ако имаме законопроекти няма да има голяма ваканция, тя не е най-важната, може да бъде отменена и отложена, за мен основното, обаче, е да влезем в нормален начин на работа. Защото това в момента не е нормално, допълни червеният депутат. "Приехме закони за младежката безработица, за енергетиката, която да свили цената на тока, отменихме данък "колиба" и т.н., т.е. ние вършим важни неща Срещу това получаваме упреци, че сме "червени боклуци"", оплака се Кутев. "Нямам нищо против мнението на тези хора, но искам да чуя техните позитивни предложения и тяхната визия за България каква да бъде, да седнем и да обсъждаме как да стане това. Но тази визия досега не съм я видял", заяви той.