Липсва партия, носител на промяната, смята омбудсманът

Дори съвършен Изборен кодекс няма да разреши този проблем, категоричен е Пенчев

Протестиращите и голяма част от българските граждани като цяло искат бърза промяна в Избирателния кодекс, който действително е лош и има много несъвършенства. Той трябва да се реформира, за да се изравнят възможностите на независимите кандидати за влизане в парламента. Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред bTV.

"Дори да имаме най-съвършения Изборен кодекс, липсва една разумна партия с идеи и намерения изцяло в интерес на обществото, за която хората да гласуват и да донесе промяна", подчерта той.

Пенчев определи като спекулация твърдението, че протестиращите срещу кабинета "Орешарски" са платени. Според него "може да има такива, но такива твърдения опорочават демократичните процеси".

Омбудсманът изрази и своето възмущение от обвинението на председателя на Народното събрание Михаил Миков, че медиите отразяват манипулативно протестите. "Размахването на пръст пред медиите е неприемливо. Всяка медия има задачата да информира и го прави както намери за добре. Ако някоя от тях изразява пристрастия, това ще отблъсне хората, всичко е въпрос на пазар”, заяви Пенчев."

От думите на Константин Пенчев стана ясно също, че Волен Сидеров ще се размине с въжделението си демонстрациите без разрешение да бъдат инкриминирани. Омбудсманът увери, че такава мярка би била неконституционна. "Ако има промени в Наказателния кодекс в тази връзка, аз със сигурност ще упражня правата си и няма да го допусна", зарече се той.