ДПС внася проект за комисия за нов Изборен кодекс

Политика

17-06-2013, 17:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ за нови избори, но с различен изборен кодекс

Според Лютви Местан действащият Изборен кодекс е несъстоятелен

Утре ДПС ще внесе решение за създаване на временна комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс. Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан. "Тази инициатива щеше да бъде реализирана още днес, защото имаме готовност, но понеже е понеделник, не беше възможно да се съберат необходимите подписи за внасяне на проект за решение на 42-ото Народно събрание. Действащият Изборен кодекс е несъстоятелен", заяви Местан.
Основната идея е тази комисия на паритетен принцип с по трима представители на парламентарни групи, да бъде отворена за пряко участие на представители на граждански организации и във възможно най-кратки срокове, да изработи в диалог с гражданско общество, изцяло нов Изборен кодекс с променена философия.
"Самият факт, че протестите бяха възобновени на втория ден от мандата на новото правителство означава, че както в това правителство, така и през следващо правителство те ще продължат и в мандата на следващи правителства. Протестите проявяват кризата на доверието въобще в представителните власти и са продукт на усещането, че огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в Народното събрание, защото не виждат в парламентарните и извънпарламентарните политически сили изразители на свои интереси", посочи Местан.

От ДПС е внесен и проект за отмяна на решението за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Това е заради острата обществена реакция, която предизвика това решение, и отказа при тези условия на г-н Пеевски да встъпи в длъжност. Политически отговорният прочит на ситуацията налага да се отмени това решение, което ще отвори възможност на министър-председателя да предложи нова кандидатура. От всяка ситуация трябва да извличаме и поуки. Предлагаме парламентът да приеме нарочна процедура за обсъждане, изслушване на предложената кандидатура и така да се пристъпи към неговото избиране. Ако някой прочете проява на слабост в думите ми, няма да споря с него”, каза още Лютви Местан.

По думите му - той носи лична отговорност за предложената кандидатура на Делян Пеевски и за публичната реакция.

Противодействието предполагаше пакет от промени в сектора сигурност, предполагаше ангажираността и на хора, готови да си сложат главата в торбата, добави председателят на ДПС.