Омбудсманът връчи три домата на Мая Манолова

Константин Пенчев получи зеленчука от протестиращите пред Народното събрание със заръка да го предаде на депутата от БСП

Омбудсманът на България Константин Пенчев пристигна в Народното събрание днес с три огромни домата в ръце видя репортер на Bulgariautre.bg. Той беше специален гост на заседанието на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения. Малко след 15,00 часа Пенчев влезе през задния вход на Парламента, където беше посрещнат лично от депутата от БСП Мая Манолова. Заместник-председателят на Народното събрание прие доматите, след като научи, че са й изпратени от производители на зеленчуци, които протестираха пред парламента. Около стотина недоволни държаха полицията нащрек около Народното събрание в часа, в който трябваше да започне обсъждането на промените в Изборния кодекс. Те освиркваха и скандираха "Предатели!" и "Червени боклуци!" на всички представители на неправителствени организации и движения, които се отправяха към вратите на Парламента, за да участват в обсъждането. Сериозна доза негативизъм обра дори вечният опозиционер Йоло Денев, без чийто колорит нямаше да е същото в залата на Народното събрание.

Още на входа Мая Манолова поздравяваше всеки от поканените на заседанието представители на граждански организации и движения, както и на политически партии, останали извън парламента. Заместник-председателят на Народното събрание е шеф на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения. На днешното заседание тя лично покани и недоволни граждани от протеста да влязат в залата на Парламента, за да си кажат мненията по въпроса за промени в Изборния кодекс. А сред официалните гости, освен Константин Пенчев, бяха председателят на Сметната палата Валери Димитров и експертът по изборно законодателство проф. Димитър Димитров, който беше и модератор на заседанието.

"Трябва да се концентрираме по някои най-важни и най-спешни промени за евентуални предстоящи избори, заяви в началото на заседанието гостът Константин Пенчев. - Това е, което мога да кажа от името на хората. Те разговаряха с мен отвън преди да вляза в Парламента. Тук съм, но не в качеството си на юрист. Не съм специалист по изборно право. Аз представлявам хората - тези, които са тук и тези, които са на улицата".

Той предостави на Мая Манолова папка с предложения за промени в Изборния кодекс, които е получил на електронната си поща от граждани. "Може да си седим в академична обстановка и да мислим какъв съвършен Изборен кодекс да напишем, който да е за пример в цяла Европа. Трябва обаче да сме наясно, че това ще отнеме много месеци. Въпросът е дали ситуацията позволява подобно нещо. Хората казват, че искат бързо приемане на подобрение на правилата. Има и прецеденти, когато закони са приемани за три, четири дни от този парламент. Това го казват хората".

Константин Пенчев разкри също, че животновъди и производители на зеленчуци са му се оплакали преди да влезе в Парламента. "Искали са среща с министъра. Чакали са цял ден и не са били приети, каза омбудсманът. - Животновъдите са сериозни трудови хора. Те плачеха пред мен отвън. Имат много големи проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Сериозно е положението и с производителите на зеленчуци. Това са трудови хора, не са лумпени".