Застрашава ли италианската мафия изборите в ЕС?

Доклад на Европол посочва сферите на влияние на органицираната престъпност в изборната система

Италианската организирана престъпност представлява заплаха за свободните избори за органите на ЕС, предупреди европейската агенция за правоприлагане Европол чрез разпространен в Рим доклад.

 

"Италианските мафиотски групи манипулират хода на гласуването и успяват да издигнат на ръководни постове, включително чрез избори, свои поставени лица, които лобират за техните интереси. Това влияние обхваща всички административни органи, дори и извън пределите на Апенините", посочва се в доклада. Неговите автори акцентират върху проблема, че икономическата криза служи за "благоприятна почва" за мафията и престъпните дейности като пране на пари.

 

"Ръстът на капитала на мафията й позволява да влияе на избирателните процеси чрез корупция и да създаде монополи в цели сектори на икономиката", предупреждават специалистите. Те уточняват, че поставени лица на мафията проникват в сферата на алтернативната "зелена" енергетика, въпреки че основна дейност на организацията остава търговията с наркотици и контрабандата.