Фирма отсече два вековни дъба, отнесе 50 000 лева глоба

За случая алармира администрацията на район "Лозенец"

Строителна фирма "Сити Дженерал-1" бе "почетена" от дирекция "Зелена система" със солената глоба от 50 00 лева за изсичане на вековни дървета.

 

Планираните като част от програма за озеленяване седем различни растителни вида, между които и два 100-годишни дъба, е трябвало да бъдат запазени по време на строеж в столичния район "Лозенец". Но вместо това проверка на терена преди два дни установява, че земята е изравнен изцяло, без да бъдат запазени "изрично упоменатите и предварително маркирани" дървета. В допълнение фирмата не е внесла писмено предиезвестие от 48 часа за извършване на въпросните действия по премахването на разрешената растителност, както е била задължена по закон.

 

Разрешението за строеж на ул. "Вежен" №8 в "Лозенец" е издадено още през месец април тази година. Тогава е направено и геодезическо заснемане на съществуващата  растителност (съгласно изискванията на закона) с отразената забележка на дирекция "Зелена система" за запазване на ценните дървесни видове. Въпеки това, фирмата действа в пълно нарушение на издаденото разрешение, поради което и получи гореспоменатата глоба в максимален размер.

 

“Районната администрация има много добри взаимоотношения с всички фирми, организации и етажни собсвености действащи на територията на район "Лозенец", коментира Любомир Дреков, кмет на район "Лозенец". “Стремим се към подобряване на жизнената среда и един от основните ни приоритети е запазване и облагородяване на зелените площи. Насърчаваме всички инициативи допринасящи за запазване „зеленият” имидж на района. Нека обаче е ясно, че не бива проявата на корпоративна социална отговорност да бъде използвана като предтекст или прикриване за дейности вредни за средата и всички нас, живущите в нея! Едно добро дело не може и не трябва да оправдава подобно деяние, още повече отнасящо се до 100-годишна жива история".

 

Парадоксалното в случая, е, че в началото на април в деловодството на район "Лозенец" е внесена инвестиция от същата фирма. Тя е била насочена към почистване, затревяване и озеленяване на общински терен в полза на жителите на района, който фирмата да извърши изцяло за своя сметка. И то на терен, на който дотогава е имало само основи на съборена постройка.

 

В инвестиционното намерение е изразено желанието на фирмата да допринесе за това “Лозенец да стане едно по-зелено място“ - каквото е и принципното поведение на социално отговорна фирма. В отговор на инвестиционното намерение в началото на юни  е издадено възлагателно писмо, с което районната администрация дава съгласие и упоменава реда по който да се извърши въпросното озеленяване.