Пишат правила за по-бързи строежи

Най-доброто от печата

08-06-2013, 06:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Променят 82 закона, делят на две министерството на регионалното развитие

По-лесно и по-бързо ще се реализират строителни проекти. Трябва да се очертаят ясни правила и да се олекоти документацията за вземане решение за строеж, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред БНР. Трябва да се ускори процесът по инвестиционното проектиране, да няма отблъскване на инвеститори, допълни той. За целта ще бъде направен преглед на 82 закона. Законът за устройство на територията в този си вид е изчерпан и трябва да бъде ремонтиран, заяви министърът. Забавянето на изработката на устройствени планове на общините също е проблем, посочи Данов. Тези планове ще бъдат приоритет в дейността на министерството. За мораториума върху събарянето на незаконните постройки, предложен от Коалиция за България, Данов каза, че това е един социален проблем, който трябва да се реши.
В процес на формиране е екипът на министерството на инвестиционното проектиране, каза Данов. "Желанието ми е да се възползвам от факта, че имам правото да го избера. Ще разчитам основно на хора от бранша, желанието ми е да работя с малък екип и да не се товари излишно бюджетът на страната", заяви Данов. Той обясни, че част от министерството на регионалното развитие ще премине към МИП. В МИП ще бъде дирекцията "Устройство на територията" с по-разширени функции в областта на ускоряване и изготвянето на проекти. Към МИП ще премине и дирекцията "Правила и нормативи за проектиране и строителство". Тя ще синхронизира българските закони в областта на строителството и проектантската дейност. Дирекция "Благоустройство, жилищна политика и среда на обитаване" също ще мине към МИП. Ще има дирекция с работно наименование "Привличане на инвестиции в строителството". 
В МИП ще бъдат и Агенцията по кадастъра и санирането. "Това е работен модел, който ще трябва да се съгласува и да бъде предложен за одобрение на МС. Агенция "Пътна инфраструктура" няма да бъде към новото министерство, остава си към Министерството на регионалното развитие", каза Данов. Големите европейски проекти остават в регионалното министерство, допълни той. "Идеята е да няма сътресения и забавяне на работа. За останалите проекти ще отговаря МИП", заяви министърът.