Среща на Г-8 започва днес в Северна Ирландия

Тя ще се проведе на фона на нов шпионски скандал

Лидерите на страните от Г-8 започват среща на върха в Северна Ирландия, съобщи Би Би Си. Тя ще се проведе днес и утре, като официалните разговори ще са посветени на глобалната икономика. Конфликтът в Сирия също ще заема централно място.

На срещата ще бъдат представени Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, САЩ и Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън, който ще бъде домакин на срещата, се надява на започване на преговорите между ЕС и САЩ по договор за свободна търговия и за постигане на напредък по данъчната прозрачност. Камерън заяви, че сделката може да възлиза на 10 милиарда паунда (11,8 милиарда евро) за Великобритания.

Вчера Камерън се срещна с руския президент Владимир Путин, ключов съюзник на Сирия. Двамата ще проведат отделни срещи с американския президент Барак Обама, който съобщи, че ще въоръжава бунтовниците. Освен Сирия двамата вероятно ще обсъдят съкращаването на ядрените оръжия и борбата с тероризма след бомбените атентати в Бостън. Друг голяма международна тема на срещата на върха ще бъде избирането през уикенда на Хасан Рохани за президент на Иран.

Утре пък ще бъдат обсъдени и проблеми в борбата с тероризма.

Срещатата на осемте започва на фона на днешната информация на британския вестник "Гардиън", че Великобритания шпионирала делегати на две срещи на Г-20 в Лондон през 2009 г. Вестникът съобщи, че документи, разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, показват, че британското разузнаване е следило компютрите на чуждестранни политици и официални представители.

Британските шпиони четели имейлите на делегатите и пробивали сигурността на смартфоните им, за да наблюдават имейлите и телефонните им разговори. Сред мишените бил турският министър на финансите и вероятно още 15 души от неговата делегация. Според "Гардиън" документите показват, че операцията била разрешена по принцип от високопоставени представители на правителството на тогавашния премиер Гордън Браун. За момента Даунинг Стрийт не е коментирал разкритията, които могат да създадат напрежение сред делегатите, присъстващи на срещата на Г-8 тази седмица.

Мерките за сигурност в Северна Ирландия са затегнати, както винаги за срещи на осморката, които бяха магнит за протести в миналото.