Светът ще бъде управляван не от Г-8 или Г-20, а от Г- 0

Архив Пловдив

28-07-2012, 11:27

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Властта ще принадлежи на предприятията, средствата за масова информация, неправителствените организации и картелите

Кой ще управлява света утре? Как да се създаде световното правителство? Жак Атали задава тези въпроси и предлага няколко отговора, четем във френското издание "L'Express".

Ще изложа няколко извода, до които достигнах по време на конференцията, на която около трийсет човека от петнайсет различни страни се събраха в САЩ, за да обменят идеи.

1.Америка се съмнява в себе си, защото американският елит започва да разбира, че политическата система днес напълно е парализирана от огромните предизборни разходи, които напълно предадоха и изпълнителната, и законодателната власт в ръцете на частните интереси и не позволяват приемането на нито едно непопулярно решение, в частност, за съкращаване на продължаващото да расте неравенство.

2.Китай се разглежда едновременно като заплаха, заменила несъществуващия СССР, и като пример - страна, на която завиждат, заради способността й да взема решения за дългосрочен период, което не могат да правят т.нар. демократични страни.

3.Европа вече я разглеждат като загубила мястото си в Историята. Практически никой не вярва, че европейските страни, дори ако искат това, ще могат да спасят еврото. И много смятат, че ликвидирането на единната валута – това е вече само въпрос на няколко месеца, дори седмици.

4.Според всеобщото мнение, основният, гигантският прогрес ще бъде гарантиран от разширяването на количеството реални и виртуални мрежи, способни да контролират запасите от енергия, ръста на способността за обучение и възможностите дистанционно да се моделира който и да е обект в три измерения. Тогава ще успеем да се съсредоточим върху основния проблем: как да се учим по-добре и по-бързо. Как да породим колективен разум, способен да мисли по-бързо, отколкото всеки отделен човек, негова съставна част.

5.Вземайки под внимание невероятния технически прогрес, политиката се натъква на два основни призива:

А) Нужно ли е да раждаме повече деца, за да избегнем създаването на прекалено старо общество, зависещо от твърде малко количество работещи? Или, обратно, трябва да раждаме по-малко, та нали техническият прогрес ще доведе до изчезването на значителен брой професии, без да ги замени с нищо друго?

Б) Как да организираме световното правителство, в което всеки би открил отражение на интересите си?

След прочитането на тези записки можем да разберем, че бъдещият, многообещаващ свят ще бъде управляван не от групата на Г-8 или Г-20, а по-скоро от Г-0, в която властта ще принадлежи на предприятията, средствата за масова информация, неправителствените организации, картелите – всеобщият хаос, където никой не може да гарантира, че бъдещето няма да бъде дори по-лошо от днес.