България протестира срещу правителството (обновена в 22,36)

Общество

16-06-2013, 20:59

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестът в София в снимки III

Будните българи и днес са на площада! Точно в 18,00

Bulgariautre.bg проследи протестите в най-големите градове отблизо

Будните българи и днес излязоха на площада, точно в 18,00 часа. На протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Което всъщност се оказа кабинет на ДПС. И се събраха над 20 000 под прозорците на Министерски съвет. Организацията на протеста отново беше през социалните мрежи. Най-голямата група, която беше създадена във фейсбук в петък след скандалния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, вече наброява 67 000 души. Името й е: "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС".

Назначението на депутата от ДПС за шеф на ключовата длъжност беше само поводът, който отприщи гражданското недоволство от работата на правителството на Пламен Орешарски. Спонтанният протест, който беше организиран в петък срещу назначението на Пеевски, бързо прерасна в недоволство от кабинета.

Bulgariautre.bg проследи отблизо протеста и Ви съобщи как протече той във всички големи градове.

 

София

18,22: Над 5 000 се стичат към Ларгото. Чуват се викове "червени боклуци" и "оставка". Други групи от хора се събират пред Парламента. Очаква се всички да достигнат Орлов мост.

18,35: Протестиращите настояват за оставката на правителството. Виждат се много български знамена.

18,40: Полицейското присъствие в района е засилено, но протестът започна мирно и цивилизовано.

18,43: Хората, които са се събрали пред Парламента, се отправят към Министерски съвет, където е основната група протестиращи.

18,47: Спряно е движението на площад „Независимост” от бул. Мария Луиза” до бул. „Цар Освободител”.

18,57: 10 000 души, събрали се пред Министерски съвет, протестират на фона на народна музика. Преди минути пристигна група от пет човека, облечени в народни носии, които свирят на гайди и тъпан и озвучават протеста с народна музика. Хората им ръкопляскат и се радват. Протестиращите развяват стотици български знамена и кречетала. Недоволните граждани продължават да скандират "Оставка", "Мафия" и да подскачат. Има хора на всякаква възраст, включително и малки деца.

19,08: Хората продължават да прииждат, вече има над 12 000 протестиращи. Вижда се лозунг "Стойте си на Бузлуджа целогодишно". Жена заяви: "Не искам да ме управляват турци, комунисти и ненормалници".

19,31: Днешният протест в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски е най-масов. Хилядите протестиращи пред сградата на Министерски съвет в столицата пеят заедно националния химн.

19,36: Протестиращите хиляди граждани пред сградата на Министерски съвет се отправиха към сградата на Народното събрание. Повече от час протестиращите останаха пред Министерски съвет, където скандираха "Оставка" за правителството на Пламен Орешарски.

19,39: От ЦУМ до Софийски университет улицата е пълна с протестиращи. Всички са единни. Продължават освиркванията към правителството.

19,46: По данни на полицията на митинга присъстват над 15 000 души.

19,49: Георги Кадиев, депутат от БСП, също е на протеста против правителството. Той определи обстановката като "шамар за партията" и призова за цялостна реформа и промяна в нея.

19,53: Група от протестиращи са седнали на паветата пред сградата на Народното събрание в столицата и скандират „Окупация на парламента”. Целият бул. „Цар Освободител” е озвучен от призивите „Оставка”, „Мафия” и „Ние сме силни”. Протестиращите развяват огромно българско знаме.

20,05: "Нещата отиват към сваляне на правителството", коментира един от протестиращите. Продължават скандиранията "Оставка".

20,10: Протестиращите в столицата се отправят към Орлов мост след като изразиха недоволството си пред сградата на Народното събрание.

20,19: Тодор Славков също присъства на протеста. [8:17:26 PM] Lia Alexandrova: Питаха го какво го провокира да дойде на протеста и той каза: "Провокира ме това, което и останалите хора. Нищо добро не виждам в момента, за съжаление. Гласувах за БСП, но тези неща, които направиха в последните 5 дни..."

20,26: "Олигарски върви си" гласи лозунг, поставен на паметника на "Цар Освободител" пред сградата на Народното събрание.

20,30: По-голямата част от протестиращите на Орлов мост се връщат пред сградата на Народното събрание, където и в момента протестират хиляди души. Тези, които останаха пред НС играят хоро. Протестиращите са близо 20 000 души.

20,38: Протестиращите запълват цялото пространство от Орлов мост нагоре по бул. "Цар Освободител" до Софийски университет. Движението е спряно.

20,50: След като блокираха Орлов мост, протестиращите се отправиха към НДК по канала между Борисовата градина и парка с паметника на Съветската армия.

20,58: Вървейки, хилядите протестиращи скандират "Оставка", "Мафия", развяват стотици национални флагове и освиркват правителството. Представител на протестиращите заяви, че те ще отидат до централите на политическите партии БСП, ДПС и "Атака", за да изразят за пореден път исканията си за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

20,59: Затворено е кръстовището на ул. „Гурко” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в София заради протеста.

21,02: Пред сградата на Народното събрание останаха част от протестиращите. Районът около парламента е спокоен, като се чуват възгласите от Орлов Мост. Част от представителите на полицията си тръгна от площад "Народно събрание", но остава верига от полицаи пред парламента, както и металните ограждения. Български знамена и плакати има псотавени по огражденията и самия паметник на "Цар Освободител".

21,12: Колона от няколко хиляди протестиращи преминава по бул. „Евлоги и Христо Георгиев” и се насочва към Моста на влюбените. Орлов мост остава блокиран.

21,19: Протестиращите блокираха кръстовището при НДК. Oсвиркванията и скандиранията продължават.

21,26: Протестиращи хвърлиха димка пред НДК. Недоволни граждани продължават да идват от всички краища. Движението в района на Мостта на влюбените е блокирано във всички посоки.

21,36: Остава затворено кръстовището на ул. „Гурко” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” . Няколко хиляди протестиращи остават на Орлов мост.

21,48: Протестиращите се отправиха по бул. "Витоша", като тяхната крайна цел са централите на политическите партии БСП, ДПС и "Атака".

21,56: Хиляди протестиращи вече са пред централата на БСП на ул. "Позитано", където пеят националния химн и палят свещи. Пред централата на партията има жива верига от полицаци.

22,11: Хората се отправиха към централата на политическа партия ДПС.

22,36: Протестът премина спокойно, като няма нарушения на обществения ред и регистрирани инцидени и задържани. Едниствено няколко бомбички и димки заместиха за мунити възгласите "Оставка".

 

Варна

Не повече от 500 човека има пред сградата на община Варна в началото на протеста. Хората обаче прииждат отвсякъде и в момента кръстовището е блокирано. Протестиращите отново са предвождани от лидера на Национален фронт за спасение на България, Костадин Костадинов. "Мафия", " БСП е мафия", "Олигарски вън", "Олигарски иди си" и "Оставка" скандират хората. Въпреки че преди няколко дни за този час във Варна протестът бе обявен срещу опитите да се озаконят жилищата в ромските махали, събралите се тази вечер хора скандират срещу ДПС, БСП и правителството. Според Костадин Костадинов в тълпата има доста провокатори от БСП. 

18:50 Около 2000 човека тръгнаха току що от общината в посока Катедралата. Множеството е задръстило двете платна. Засега не е ясен маршрутът на шествието, но хора непрекъснато се присъединяват.

19:00 Шествието стигна до Катедралата но за разлика от вчера не продължи към Аспаруховия мост, а зави по "Владислав". Хората стават все повече, някои дори слизат множеството блокирани автобуси и също тръгват с шествието. Колоната в момента е дълга над 100 метра и заема всички ленти на булевард "Владислав Варненчик".

19:23 Шествието зави по улица "Отец Паисий"  и се движи в посока  бул. "Цар Освободител", като най-вероятно ще продължи към офиса на "Атака".

19:50 Шествието стигна до централата на "Атака", която е обиколена от трийсетина полицаи. Голяма част от тях са със свалени щитове и каски в ръцете. Множеството е силно екзалтирано и от лежерното настроение от вървенето досега няма и следа. Хората настойчиво крещят "Волен феса", "Волен к...во", "Оставка, Оставка". Въпреки че в ръцете на някои от протестиращите се виждат торбички с яйца, засега подобни провокации няма. С мощно "Уууу" множеството потегли от тук в посока централата на БСП на ул. "Македония".

19:55 С всеки изминат метър напрежението става видимо все по-голямо. Пресичайки Червения площад протестиращите забелязаха Иван Петров, станал печално известен от протестите през февруари. Хората приветстваха непостоянния в действията си бивш футболен треньор с мощно "Предателите вън". Той от своя страна също изтъва нервите си и започна да им крещи, че трябва от него да се учат как се правят протести.

Множеството изпълни улица "Македония", където се намира сградата на Градския съвет на БСП. Скандиранията не спират нито за миг: "И преди и сега БСП е мафия"  и Оставка". Към кордона от полицаи полетя бомбичка, която явно уцели единия от униформените и той куцайки и придържайки с ръка лявото си бедо влезе в една от патрулките. Към фасадата полетяха и яйца и пластмасови бутилки. 

20:08 Полицаите подгониха младеж, който замерил един от тях с домат. Веднага цялото множество последва гонещите се. Тези, които бяха най-отпред твърдят, че когато го хванали, един от полицаите ударил с глава младежа. След като му записаха данните той беше пуснат, което предизвика аплодисменти пред протестиращите. В момента скандиращото множество върви към общината, но крайната цел е сградата на Областното ръководство на ДПС.

20:43 С "Шуми Марица" и химна на България протестът приключи. Със скандирания протестиращите оповестиха часа - 18:00 на утрешното събиране със същите искания.


Пловдив

Повече от 1000 пловдивчани протестираха пред сградата на общината. С цяло гърло старци и деца пяха: Кураж, дружина, вярна сговорна, ний не сме вече рая покорна!

“Долу ДПС! Волен вън! И преди, и сега БСП е мафия! Червеният боклук и мангалите вън”, бяха част от скандиранията на площад "Стефан Стамболов".

Един от лидерите на протеста на мегафон заяви, че днес се слага краха на БСП. Трябват нови избори и Велико народно събрание, каза той.

Утре в 7.30 часа в Пловдив ще блокират входа на областна администрация. Протестиращи няма да допуснат влизането на новия губернатор Венцислав Каймаканов, който бе избран от ДПС.

 

Добрич

И тази вечер в Добрич се събраха едва 30-40 протестиращи  пред областна управа. Техният гняв е по повод скандала „Делян Пеевски” и опита да се назначи за областен управител представител на ДПС. Протестът бе и срещу новото правителство на олигарси. Искания за свикване на Велико народно събрание, за нова конституция, за промяна на избирателния закон.

Хората, организирани във фейсбук, носеха надписи „Избираемост и мандатност в съдебната система” и „Не искаме областен управител от ДПС”.

Протестът не бе организиран от политическа сила, той е спонтанен граждански протест, като преобладаваха млади интелигентни хора.