Субсидията няма да следва депутата

Архив София

20-07-2012, 09:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Партийните субсидии няма да се променят до края на мандата на Народното събрание, независимо дали има промени в парламентарните групи или намаляване на броя на депутатите

Субсидиите на партиите вече няма да следват депутата. Това става възможно, след като парламентът прие на първо четене промените в Закона за партиите, предлагани от РЗС, пише в. Новинар.

Партийните субсидии няма да се променят до края на мандата на Народното събрание, независимо дали има промени в парламентарните групи или намаляване на броя на депутатите. Името на една партия вече не може да повтаря частично или изцяло името на сдружения, регистрирани по-рано. Това бе повод опозицията да заподозре, че тези поправка е насочена към партията на Меглена Кунева, която носи същото име като оглавяваното от нея гражданско сдружение.

Опозицията определи закона като мракобеснически. Искра Фидосова от ГЕРБ обаче обясни, че този текст вероятно ще отпадне между първо и второ четене. Тя предупреди, че трябва да се помисли как проблемът с имената да се реши, тъй като имало случаи с имитиране и на абревиатурата ГЕРБ. Със закона се забранява още партиите да използват в своите символи герба или знамето на България. При формирането на партии вече ще е нужно поне 1000 учредители вместо досегашните 500 и минимум 5000 първоначален брой членове вместо 2500.