МВнР: Няма задържани или ранени българи в Турция

От външно съветват сънародниците ни да избягват местата на протестите

Министерство на външните работи няма информация за пострадали или задържани българи при сбъсъците между полиция и протестиращи граждани в Турция. Информацията на МВнР е от 14:00 часа днес. Въпреки това от ведомството предупреждават, че обстановката в съседната ни държава остава напрегната.

От МВнР съветват българските граждани, намиращи се в Турция, да не вземат участие в демонстрациите и да избягват района и околностите на площад "Таксим" в Истанбул, особено след 20:00 часа. В Анкара  „забранената зона” е съставена от районите на централния площад "Къзълай", бул. "Ататюрк", парковете "Куглу" и "Гювен", ул. "Туналъ". След 19:00 часа са опасни  и всички правителствени сгради.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към българските дипломатически представителства в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса.

Антиправителствените протести в Турция продължават вече втора седмица. В сбъсъците между протестиращи и служители на реда бяха ранени хиляди, а трима загубиха живота си.