Размириците в Турция взеха трета жертва

Починал е един от ранените демонстранти

Нова жертва дадоха сблъсъците с полицията в Турция – починал е един от ранените демонстранти, активистът Етем Сарсилюк. Той е третият пострадал от началото на безредиците, съобщиха от "Стандарт".

Днес следобед многохилядният протест на площада "Таксим" в Истанбул бе оглавен от два синдиката. В шестия ден от демонстрациите протестиращите завзеха площада от две различни посоки, скандирайки лозунги за оставката на премиера Реджеп Ердоган.

Активистите поискаха оставката и на началниците на полицията в Анкара, Истанбул и още много градове. Недоволството им бе породено от прекомерната сила, използвана от органите на реда срещу демонстрантите.

"Полицейските началници, които са дали нареждането за това насилие, трябва да бъдат уволнени", заяви говорител на протестиращите в рамките на среща с вицепремиера Бюлент Арънч. Днес той имаше среща в Анкара за преговори с делегация от истанбулски активисти, изпълнявайки задълженията на Ердоган в негово отсъствие. Очаква се утре премиерът да се прибере от четиридневното си посещение в Северна Африка.

Активисти в социалните мрежи алармираха, че някои проправителствени медии всяват паника, като предвещават нападение над джамии от страна на протестиращите. Заплахата предизвика нова вълна от смут сред народа, тъй като тази вечер мюсюлманите отбелязват религиозния празник Кандил. В отговор демонстрантите направиха и изнесоха традиционни печива със сладко, които раздаваха на минувачите. Посланието гласи, че не са против религията и всички са един народ, който споделя хляба и съдбата си.