Чертаят план за защита на водните костенурки в Странджа

Това е единствен представил на своето семейство в Евразия

План за опазване на блатната костенурка в Странджа бе представен по време на обучителна среща с експерти  на тема "Опазване на водните костенурки", която се проведе в Ахтопол. 

Проектът Be Natur има за цел да изясни причините за изчезването на различни природни и местообитания и видове от територията на Защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000. Една от най-важните стъпки е да се изработят планове за действие и стратегия за опазване на природното наследство и ландшафта в Югоизточна Европа, с приоритет за местообитания и видове, защитени съгласно Директивата за хабитатите и тази за птиците. 

"Блатните костенурки са единствен представил на своето семейство в Евразия. Основните заплахи са свързани с унищожаване и увреждане на местообитанията, прякото избиване от рибари и палежи на тръстикови масиви.

Заплаха за водните костенурки е и инвазията на чужди видове като червенобузата костенурка, която е масово отглеждан като домашен любимец и често освобождавана от собственици  в природата, тя се конкурира и измества местните обикновена и каспийска блатна костенурка. В тази връзка се препоръчват и мерки за тези конкретни заплахи. Планът за действие ще подпомогне много неправителствени организации, местни общини, научни организации и др., имащи желание да разписват проекти с цел опазване на този вид", обясни д-р Николай Цанков.

По време на обучителния семинар бяха представени и дискутирани възможности и дейности за доброволческа работа в полза на вида.  В дискусията взеха участие представители на община Ахтопол,  Дирекция на Природен парк Странджа, доброволци, научни и неправителствени организации, учители и др. По време на работната среща бяха разяснени също законовите и подзаконовите актове за мрежата Натура 2000 .