Малки еколози почистиха "Марина река" в Странджа

Туризъм

17-05-2013, 06:10

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Децата участваха в алтернативни игри, свързани с опазване на природата

20 ученици от Бургас и Царево участваха в семинар "Игри сред природата", който се проведе в защитената местност "Марина река" в парк Странджа. Посещението на уникалната защитена местност е част от образователните пътувания по международния проект Be Natur на Дирекцията на Парк "Странджа", които  имат за цел да запознаят подрастващите с развитието на устойчив туризъм в защитените зони, както и по-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата "Натура 2000".

Учениците на място се запознаха  с важността за дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина. "Марина река - Живият музей на терциерна ЕвропаЮ е уникална за България защитена образователна пътека местност и по протежение на която освен богатата информация, в нея могат да се видят основните горски хабитати на източния бук и източния горун, както и странджанска зеленика, безстъблена иглика, странджанско бясно дърво, колхидския джел и др.

"Марина река" е част от територията, обявена преди 80 години (през 1933), като първата защитена територия у нас – резервата "Горна Еленица – Силкосия". Понастоящем защитената местност е най-посещаваната при специализирани ботанически турове в Странджа, тъй като тук на открито могат да се опознаят всички емблематични видове от колхидската терциерна флора. Младите еко защитници почистиха местността и участваха в алтернативни игри, свързани с опазване на природата.

По проекта Be Natur са предвидени още обучителни семинари за ученици и посещения до природни обекти и био-  ферми с цел придобиване на навици за природосъобразен начин на живот. Следващото пътуване е до село Бръшлян- архитектурен резерват, където през последните години успешно се развива селски туризъм,  познат още като  туризъм на гостоприемството.