Петима фаворити за нов шеф на БНР

Иво Тодоров, Радослав Янкулов, Диана Димитрова, Гергина Дворецка и Митко Димитров се борят да оглавят радиото

Иво Тодоров, Радослав Янкулов, Диана Димитрова, Гергина Дворецка и Митко Димитров са петимата фаворити на Съвета за електронни медии за генерален директор на Българското национално радио, информира "24 часа".

Съветът днес ще реши кой от тях да управлява националното радио през следващите 3 години.

Радио "България", което в момента се излъчва само в интернет, раздели неволно всички кандидати на 2 групи.

Една част от тях имат намерение да го закрият съвсем. Втората група смята да го развива.

Единствена Гергина  Дворецка обяви, че ще възобнови някои от предаванията на радиото в ефира. Ако бъде избрана тя ще повиши заплатите на радиослужителите, като намали разходите за строителство, обясни журналистката от програма "Христо Ботев". Дворецка ще прави само наложителни ремонти, ще инвестира в смартфони и компютри и ще използва активно социалните мрежи като обратна връзка със слушателите.

Поля Станчева, бившият шеф на БНР, ще преобразува радио "България" в балкански информационен пул за обмен на новини в региона. Станчева ще върне и програма "Орфей", за която вече малцина си спомнят. Тя е най-близо до идеята двете обществени медии – БНТ и БНР - да имат общи проекти и дори да търсят съчетаването на радио, телевизия и интернет.

29-годишният Митко Димитров иска БНР да организира кампании и инициативи, нужни на цялото общество, а не те да бъдат оставени само на частните медии.

Последният кандидат в конкурса - Георги Божков от радио "България", предложи да се смени името на "Неделя 150". Причината - предаването се е износило и нещо трябва да се смени.

Днес всеки от 5-имата членове ще класира по трима кандидати. След това ще избира отново измежду тримата, събрали най-много гласове. Изборът е публичен.