СОПА за платените предизборни студия в БНТ и БНР

Архив Варна

04-05-2010, 10:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията и партията на Зелените стигнаха до финалната права с жалбата си срещу платените предизборни студия в БНТ и БНР.

Утре от 9 часа сутринта тя ще бъде разгледана от тричленен състав на Върховния административен съд, който е последната инстанция в България.

СОПА оспорва законосъобразността на тарифата на МС, по която партиите, коалициите на политическите партии и инициативните комитети заплащат диспутите, клиповете и предизборните хроники, излъчени по двете национални медии и техните регионални центрове. Жалбата се основава на разбирането, че ако предизборното купуване и продаване на гласове е престъпление, то ползата за обществото и демокрацията би била многократно по-голяма от посланието, че търговията в БНТ и БНР с предизборно медийно време е престъпление.

Според сдружението единствено безплатните предизборни предавания по националното радио и националната телевизия биха могли донякъде да разкъсат омагьосания кръг на изборите у нас и наистина да обслужат интересите на данъкоплатците и гражданското общество.

"Атакуваното постановление дава предимство на парламентрано представените и други финансирани от държавния бюджет партии. По този начин държавата изкуствено задържа създаденото статукво, поставяйки непреодолима преграда пред новосъздадените партии. Например - парламентарно представените партии получават от данъкоплатците общо 43 млн. лв. годишно и за тях заплащането на депозит за участие в изборите и за медийни изяви не е проблем. За новите партии положението е коренно различно. Поради липсата на финанси те не могат да достигнат до медийно присъствие и да представят идеите си по достъпен начин. Така се нарушава равното избирателно право", твърдят в жалбата си до съда от СОПА. Сега е ред на висшите магистрати да преценят дали трябва да отпаднат платените предизборни студия в националните медии, или да останат както досега.