Таен търг може да сложи край на Euro Cinema

Киноманите вече събират подписка за запазване на киното

"Да спрем поредния абсурд! Да запазим Euro Cinema", призовават стотици потребители на социалната мрежа Facebook. "Искаме си киното с най-стойностни филми!" - заявяват още те.
До гневната реакция на Facebook потребителите се стигна, след като стана ясно, че предстои култовото пространство на бул "Ал. Стамболийски" 17 да бъде отдадено на таен търг за неам.
Именно фактът, че тръжната процедура не е публична буди и най-много притеснения. В интернет пространството дори заваляха опасения, че искания наем ще бъде много по-висок от настоящия. Така досегашните наематели може да нямат възможност да си позволят покачването на цената и София да остане без едното от двете си места за качествено, некомерсиално кино.

В търга пък могат да участват представители на различни бизнес сектори.
"Началната тръжна цена е по-висока от наема, който киното плаща в момента, но не и доста по-висока", заяви директорът на "Евро Синема" Ина Дърова пред NovaNews.bg. Тя обяви, че не е изненадана от тръжната процедура, а от формата й – търг с тайно наддаване. 
На въпрос дали ръководството на "Евро Синема" ще се включи в тръжната процедура, Ина Дърова бе категорична, че "нямат друг избор".
"За да останем или поне, за да се опитаме да останем, трябва да да участваме. На 13 май се подават документите от всички участници, които могат да бъдат всякакви търговци.", заяви тя.

Министерство на културата още не е коментирало случая, но киноманите вече събират подписка за запазване на киното.
"Ако киното затвори врати, това няма да е добре за културния живот на София. Ние сме алтернативно кино и много филми се появиха на екран единствено и само при нас. Основната ни идея не е да се печелят пари и зрители, а просто да даваме нещо алтернативно," подчертава директорът на Euro Cinema.

Търгът, обявен от културното министерство приключва на 13 май. Ще просъществува ли Euro Cinema и след тази дата, ще се разбере два дни по-късно.