"Добре дошли в Сао Пауло" - днес от 16:15 в Euro Cinema

Архив София

05-07-2012, 13:37

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Филм за града на контрастите

Подарете си една кратка екскурзия из най-популярните забележителности на Сао Пауло и надникнете в тайните кътчета на мегаполиса, където рядко стъпва туристически крак.

По повод 450-годишнината на града продуцентът Рената де Алмейда решава да покани няколко известни режисьора, които да представят през погледа си съвременния Сао Пауло във филма "Добре дошли в Сао Пауло". Всеки от тях има на разположение 10 минути, снимачен екип и много местни помощници, които да помагат на чужденците да проникнат на места, непознати и опасни за туристи. Авторите редуват лъскавите витрини и красивите сгради по главните улици с мизерията и измъчените лица на хората от крайните квартали, връщат се назад във времето, за да представят историята на града и да съпоставят сегашното състояние на Сао Пауло с отминалите дни, срещат се с много имигранти, които споделят отношението на местните към тях. Пред камерите застават професионални самба танцьори, продавачи от безкрайните пазари за плодове и зеленчуци, луксозни проститутки и бездомници, които с усмивка споделят ежедневните си задължения.


Сред режисьорите в проекта са популярният немец  Волфганг Бекер, който преди години получи световно признание за филма си "Сбогом, Ленин!", отличеният на фестивалите в Кан и Венеция Амос Гитай, познат с филмите "Обетована земя" и "Кедма", както и единият от братята Каурисмаки – Мика, който показа любовта си към Бразилия с музикалния експеримент "Бразилейриньо". Режисьорът на "Патриотични игри" и "Агент Солт" Филип Нойс добавя полъх от Холивуд, а малайзиецът Цай Мин-лян (Сребърна мечка от Берлинале за "Капризният облак") и японският ветеран Йошида Йошишиге (Сребърна раковина от Сан Себастиан за "Обещанието") придават изтънчен далекоизточен оттенък на проекта. Мария де Медейрос, позната от култовия филм на Тарантино "Криминале", застава за пореден път зад камерата, за да изрази обичта си към любимия град, а музикалната легенда Каетано Велосо озвучава с магическия си глас голяма част от късометражните новели.

Филмът ще бъде излъчен днес, 5 юли (четвъртък) от 16:15 в Euro Cinema на бул. Александър Стамболийски 17.