Киберпрестъпници гушнаха 45 милиона

Седем души са задържани по обвинение в измамата, за осми се предполага, че е вече мъртъв

Група киберпрестъпници открадна над 45 млн. долара, хаквайки предплатени дебитни карти и източвайки банкомати из целия свят, съобщи Би Би Си. Седем от извършителите са задържани в Ню Йорк, а за осми се предполага, че е убит още през април.

 

Мрежата от измами успяла да се разпространи из 26 страни, преди полицията да сложи край на измамите. Съдебните документи посочват, че извършителите са използвали фалшиви карти, за да източват средства из ОАЕ и Оман. В разследването се включили още специализирани части от Япония, Канада, Обединеното Кралство, Румъния и още 12 други страни. Не са известни подробностите около извършените арести.

 

“Крадците са извършили един изключителен за 21-ви век глобален банков обир“, коментира щатният адвокат към Източен Ню Йорк Лорена Линч. “Вместо маски и пистолети, тази банда си е послужила с лаптопи и интернет.“

 

Групировката е била насочена изключително към предплатени дебитни карти, в които вече има въведена определена сума. Така се избягвала опасността да бъдата заловени чрез директна връзка към банков акаунт или сметка. Нужно е било само да се премахне лимитъът на теглене и да се създаде карта-копие, с която парите да потекат.

 

На извършителите предстои да бъде издадена присъда за кражба и пране на пари.