Тесла с мръвките за Великден

Свинското скочи с 15% за седмица, само яйцата поевтиняха

Тесла с храните преди Великден. Поскъпване на месо, мляко и зеленчуци отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища. През април индексът на цените на хранителните стоки върви надолу. В последната седмица на месеца обаче нещата се обръщат.

Седмица преди празниците храните тръгват нагоре, като в основата са по-скъпите зеленчуци, обясняват експерти. Специалистите отчитат увеличение на храните и спрямо същия пелиод на миналата година. Най-много е скочила зелената салата. Тя е с 60% по-скъпа спрямо април 2012 година. Върви по 0,74 лева за брой.

Спрямо миналия април по-скъпо се продават още месните и млечните продукти, както и брашното. Свинското месо например е поскъпнало с над 15% до цена от 7,45 лева за килограм на едро, а пилешкото - с 12,3% до цена от 4,27 лева.

По-скъпи са и колбасите, сиренето и кашкавалът. Цената на картофите е с 85,4% по-висока на годишна база и по борсите килограм картофи се продава за 0,85 лева.

В същото време с 24% намалява цената на яйцата, които са едни от основните продукти на великденската трапеза. По-евтини са и оранжерийните краставици, които се търгуват за 1,66 лева на едро, или с 23,6% по-евтино спрямо миналата година.

Междувременно бизнесът се включи в инициативата на кабинета за подпомагане на бедните. Над 5200 готови пакета със суха храна с дълъг срок на годност ще бъдат раздадени на нуждаещи се чрез услугата "Обществени трапезарии", в рамките на великденската инициатива "Солидарност". В нея се включиха с дарение на продукти общо 8 големи търговски вериги - "Фантастико", "Метро", "Кауфланд", ЦБА, "Карфур", "Билла", "Т-Маркет" и "Лидл". Пакети с храна за великденските празници са осигурени в 20 от общо 28-те области в страната. Хората, които са регистрирани в обществените трапезарии, могат вече да получават своите пакети за Великден. 
Междувременно 16 обществени трапезарии на добра воля обявиха, че се включват в инициативата, като ще осигуряват топла храна за най-нуждаещите се през почивните дни от 1 до 6 май 2013 г. включително. Успоредно с това още 119 обществени трапезарии ще раздадат еднократно пакети с козунак, захар, олио, брашно, макарони, консерви и боб, осигурени от фонд "Социална закрила" към социалното министерство.